KAMU-ÖZEL BANKA KAVGASI BAŞLADI

yazar:

kategori:

Kredi kartı ve emekli maaşı konusunda ağır cezalar alan bankalar, bu kez şikayetçi olarak Rekabet Kurumu’nun kapısını çalacak. Gerekçeleri ise kamu bankalarının haksız rekabeti.
Bankacılık sektörü küçülürken, kamu bankaları büyümeye devam ediyor.Gerek bireysel kredilerde gerekse ticari kredilerde büyük rekabet başlatan kamu bankaları, özel bankaların tepkisini aldı.3’si yabancı 4 özel banka kamu bankalarını Rekabet Kurumu’na “haksız rekabet” suçlamasıyla şikayet edecek.
Şikayete gerekçe olarak kamu bankalarının her alanda verdiği hizmette piyasa şartlarını zorlaması. 
Kamu bankaları bir süredir mevduat faizinde gerekse konut kredilerinde piyasanın “en iyisi” olarak anılıyordu.
Nitekim konut kredilerinde özel bankalar oranlarını 0,95’e kadar çekerken kamu bankalarının şu an için oranı 0.84 seviyesinde bulunuyor. kredi ücretinde de yasal oranın bile altında ücret ile diğer bankaların ciddi anlamda zorlanmasına neden oluyordu,
CUMHURBAŞKANI DESTEKLİYOR
Kamu bankalarının son dönemde özellikle küçük ölçekli işletmelere düşük faizli kredi vermesi konusunda en büyük destekçisi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan. Cumhurbaşkanı kamu bankalarının şube sayısını da arttırmalarını istemişti. Nitekim Ziraat, Halk ve Vakıfbank 2015 de şube sayısını arttıracağını açıklamıştı. Sadece Halkbankası’nın bu yıl İstanbul’da 100 şube açması bekleniyor.
REKABET İHLALİ
Bankalar kamu bankalarının piyasda rekabet kurallarını çiğnediğini ve bu nedenle cezalandırılmasını talep edecekleri ve bu konuda çalışmalar yaptıkları piyasada konuşuluyor.

Facebook