BANKALARDA KORKULAN OLDU

yazar:

kategori:

Doların soluksuz yükselişinin ilk dalgası bankaları vurdu. Bankaların yurtdışından aldığı sendikasyon kredilerine ek teminat talep edilmeye başlandı. Bankalar teminat için iç piyasadan para toplamaya başlayacak. Faizlere dikkat!
 
Son 5 yıldır yurtdışından aldıkları sendikasyon kredisiyle büyük karlar yapan bankaların kabusları gerçek olmaya başladı. Dolar kurunun 2.650’den sonra ek teminat  talepleri gelmeye başladı. Bankalar yurtdışından aldıkları döviz borcuna karşılık daha çok TL kağıtlarını teminat olarak veriyor. Faiz artınca kağıdın piyasa değeri düştüğü gib, doların aşırı değer kazanması halinde de teminat kağıtlarının değeri düşüyor. Üstelik bu değer kaybı iki kat oluyor. Türkiye’de şu an hem faizlerin hemde dövizin yükselmesi bankaların teminat olarak verdiği TL kağıtlarının yüzde 25’ye yakın değer kaybına neden oldu.
YA 3 LİRA OLURSA
Bankaların yurtdışından aldıkları sendikasyondan dolayı ek teminat talepleri dolar kurunun 2.70 seviyesine ulaşması ile hızlandı. Son bir kaç günde gelen talepleri bankalar sakin bir şekilde karşılamaya başladı. Ancak doların 3 liraya ulaşması halinde faizlerinde ciddi bir yükselişe girebileceği ve bunun da bankaları ciddi olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
SENDİKASYON ZARARI
Bankalar son iki yılda aldığı sendikasyon kredilerinden dolayı ciddi zarar yazmaya  başladılar. Dolar sadece dün yüzde 2.22 değer kazanırken 7 günde yüzde 4.98 ve yılbaşından bu yana ise yüzde 27.20 artış kaydetti. Bu yüzde 27’lik kur artışı bankaların sendikasyonda zarar etmesine neden oluyor.
PARA TOPLAMAYA BAŞLAYACAK
Bankaların ek teminat için iç piyasadan TL toplaması gerektiği belirtilerek, “dövizde tansiyonun bu kadar yüksek olduğu bir ortamda bu kolay olmayacaktır. Bankaların TL toplayabilmesi için yüksek faiz vermesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde gizli veya açık bir faiz yarışı başlayacaktır”deniliyor.

Facebook