200 BİN BANKACININ KADERİ DEĞİŞECEK

yazar:

kategori:

Yapı Kredi Bankası ile Basisen arasındaki toplu iş sözleşme görüşmeleri bu ay başlıyor. Buradan çıkacak sonuç 2009’da kabul edilen ancak uygulanmayan TEŞMİL’i bir kez daha gündeme gelmesi sağlanacak. Teşmil kabul edilirse tüm bankacılar aynı hakka sahip olacak.
 
Teşmil Türkiye’de bankacıların gündemine ilk olarak 2009 yılında gelmişti.  Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası Basisen tarafından İş Bankası ile yapılan toplu iş sözleşme görüşmelerinden çıkan sonucun tüm bankacılara uygulanması için Çalışma Bakanlığı’na teklif götürülmüştü. Teşmiş adı verilen bu uygulama bakanlık tarafından onaylanmış ve bakanlar kurulu tarafından değiştirilmişti. Bu değişikliğin 2009 yılındaki finansal krizi bahane eden bankaların baskısı ile hükümet tarafından yapıldığı öne sürüldü.
BİR KEZ DAHA GÜNDEME GELİYOR
Teşmil  Türkiye’nin bir kez daha gündemine geliyor. Yine Basisen tarafından yaklaşık bir yıldır çalışmalar yapıldığı öne sürülüyor. Alınan bilgilere göre, son dönemde banka çalışanlarından gelen yoğun şikayetler nedeniyle Çalışma Bakanlığı’nın teşmile sıcak bakıyor.  Çalışma Bakanlığı’nın onaylaması üzerine bakanlar kurulunun onayına sunulacak olan teşmil maddesi kabul edilirse tüm bankalar örgütlü bir bankanın en son yaptığı toplu iş sözleşmesinden doğan tüm haklarına aynen sahip olacak. Bu ücret artışından, sosyal haklara kadar tüm maddeleri kapsıyor.
200 BİN BANKACIYI İLGİLENDİRİYOR
Türkiye Bankalar Birligi kayıtlarına göre Türkiye’de 200 bin bankacı bulunuyor ve bunun yarıdan fazlasında sendika bulunmuyor. Ancak teşmilin kabul edilmesi ile birlite bankalar tüm personeline bu hakkı vermek zorunda kalacak.Teşmilin ücret artışından çok sosyal haklar konusunda bankacıları rahatlatacak bir uygulama olduğu belirtiliyor.
YAPI KREDİ BEKLENİYOR
Edinilen bilgiye göre, Basisen tarafından sürdürülen çalışmalar, Yapı Kredi Bankası ile bu ay yapılması beklenen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden hemen sonra hızlandırılacak. Önümüzdeki yıl İş Bankası’nın da sözleşmesi ile ortaya çıkacak sonuç bankacıların da kaderini belirleyecek.
Basisen Başkanı Metin Tiryakioğlu, teşmil ile ilgili çalışmalarını doğruladı.

Facebook