SİMSARLAR BANKALARIN BAŞINA BELA

yazar:

kategori:

Hedef baskısından bunalan bankacılar kredi simsarlarının tuzağına düşüyor. Bankaların takipteki alacaklarının  son dönemde artmasında bu simsarlardan gelen kredilerin etkisi olduğu belirtiliyor.
Daralan pazar ve ön önemlisi personel üzerindeki hedef baskıları piyasada kredi simsarlarının cirit atmasına neden oluyor. Bankalar her ne kadar bu simsarlarla iş yapmaması için personeli uyarsa da sayılarındaki büyük artış dikkat çekiyor.
Avrupa  kökenli yabancı bir bankanın sadece İstanbul ve Ege bölgesinde kredi simsarlarıyla iş birliği yaptığı gerekçesiyle 24 pazarlama elemanını işten çıkarttığı öne sürülüyor. 
NASIL ÇALIŞIYORLAR
Kredi simsarları daha çok emlakçı kimliği ile faaliyet gösteriyor. Bazı gazete ve internet sitelerine  “her türlü kredi çıkartılır” şeklinde ilan veren simsarlar  yüzde 10 ile çalışıyor. Yani 10 bin lira kredi alan bir kişiden yaklaşık bin lira para alıyor.  Bu kişiler özellikle kredi hedefi yüksek olan şube personelini seçeriyorlar.  Son dönemde  bir çok banka bu simsarlarla çalışmaz iken halen çalışan banka ve şubelerinin bulunduğu konuşuluyor.
TAKİPTEKİ ALACAKLARIN ARTMASININ NEDENİ Mİ?
Bankaların son 1 yılda bu tür kredilerden dolayı takipteki alacaklarının arttığı da öne sürülüyor. 
ŞUBE MÜDÜRÜ YAKALADI
Özel  bir banka çalışanı yüksek olan kredi hedeflerini tutturmak için kapı kapı kredi pazarlarken farkında olmadan simsarların ağına düştü.
İstanbul şubelerinin birinde gelişen olayı farkeden dikkatli şube müdürü durumu teftiş kuruluna bildirdi .tüm kredi dosyaları incelemeye alındı soruştuma başlatıldı .
KREDİ SİMSARI KİMDİR?
Genelde Emlakçı tabelası ile bu işi yapan bir çok simsar var ,hatta resmi kayıtlarda kredi danışmanı olarak tescil ettirenlerde mevcut. 
Bu kişiler çevrede ün yapmış olup herkes tarafından tanınan ve bazı banka çalışanları ile irtibatta olan kişiler. .Bu kişileri tanıyanlar krediye ihtiyacı olanlar bunlara giderler evrakları verirler bu kişiler tanıdık bankacı aracılığı ile kredileri değerlendirmeye aldırırlar .Kredi kullanan kişiler en az 1000 tl bu simsarlara ödeme yaparlar .Özellikle yeni gelişen ilçelerde bu tip işlemler çok fazla oluyor .Bankalar bu durumu bildiğinden personellerini sürekli uyarıyorlar.Hedef baskısı personelleri bu yola itebiliyor.
Hatta bir banka bu işe önlemini çoktan almış durumda .Her kredi başvurusunda call center müşteriyi arıyor ve gerekli bilgileri alıyor .Başkası aracılığı ile geldiği tespit edilenlerin kredisi red ediliyor .

Facebook