BANKALARA BOL PARA YOK

yazar:

kategori:

Türk bankaları artık yurtdışından kolay ve ucuz para bulamıyor.Sendikasyon kredilerinde en uzun  süre bir yıl ve faizleri ise her geçen gün artıyor.
 
Amerikan Merkez Bankası FED’in parasal genişleme programı QE’den dolayı neredeyse bedavaya yakın para bulan ve bunu Türk piyasasında 10 kat daha yüksek  faizle satan bankalar sıkıntılı günler yaşıyor.  Türkiye’nin en büyk bankaları  için bile kolay sendikasyo dönemikapandı.
Türkiye’nin ekonomikrisk teşkiletmesi Türk bankalarının yurtdışındaki borçlanmalarında işlerini zorlaştırıyor. Bankalar geçmiş dönem kredilerini yine kredi ile kapatmak  daha yüksekmailyetli  kredi almaya başladılar. Bir ayöncesine kadar  Euribor/Libor 0.60 olan sendikasyon faizi Türk bankaları için 0.80’e kadar çıktı. Türk bankaları 2 yıl öncesine kadar sendikasyon kredisi için hem daha uzun vade ve hemde Euribor/Libor 030’a kadar faizle para buluyorlardı.
PARANIN MALİYETİ ARTIYOR
Bankaların yurtdışından daha yüksek faizle ve daha kısa vade para bulmaları  paranın maliyetinin artmasına neden oluyor. Bankalar  şu an için yurtiçine yönelik yeni kredi için yurtdışı yerine yurtiçine yöneliyor. Ancak yurtiçinde mevduat  vadesi en uzun 3 ay ile sınırl. Bu da bankaların mevduat yerine bonaya yönelmelerne neden  oluyor. Bankaların önümüzdekigünlerde daha sık bono ihracına başvurmaları bekleniyor

Facebook