BANKALARDA CEO DEPREMİ YAKIN!

yazar:

kategori:

Bankaların üst yönetimlerinde gerginlik had sahfaya ulaştı. İstifalar ve istifa eşiğine gelen yönetici sayısında ilginç artışlar var. Banka üst yönetimi neden gergin?
Bankaların 2015 ilk çeyrek kar rakamının açıklanmasından hemen sonra bazı özel bankaların üst yönetiminde ciddi rahaksızlıkların medyana geldiği ve önümüzdeki günlerde iki büyük bankada ciddi değişikliklerin olabileceği öne sürüldü.
2014 yılına göre bankalar üç aylık bilançoda Denizbank ve Tekstilbank hariç tüm bankalar  karlarını arttırdılar. Ancak bu karlılığın banka sermayedarları için yeterli olmadığı ve bunun da banka yöneticilerine baskı olarak döndüğü iddia ediliyor. Bu iddiaları  BDD verilerinden derlenen ÖZ KAYNAK KARLILIĞI açık bir şekilde gösteriyor. Ortakların koydukları sermayenin  bir birimine isabet eden kar oranı sert bir düşüş ile 2005 yılı seviyelerine yaklaştı.2006 yılında 27.1 olan öz sermaye karlılık rasyosu 12 aylık bilançoya göre 15.4’e geriledi. Bu oran bazı bankalarda 3 aylık verilere göre bakıldığında yüzde 10’un bile altına inmiş durumda.

ÜST YÖNETİM BAKSI ALTINDA
Bankaların şu an için yaşadığı durumu  doğal bir süreç olarak gören Ekonomist Hulya Seçer, “Türkiye’de bankacılık sektörü çok acayip bir süreç yaşadı. Bu süreçte öyle paralar kazanıldı ki, bunun hep böyle süreceği sanıldı. Bankalar satın alınırken de bu değerlendirmeler hep o parlak bilançolara göre yapıldı. Ancak bu bir geçici süreçti ve bu tamamlandı. Artık Türk bankacılık sektörü hiç bir zaman son 7 yılı birdaha yaşayamacak ve herkes ayağını yorğanına göre uzatmak zorunda”dedi.
Hülya Seçer, bu karlılığın düşmesi özellikle son üç yıl içerisinde Türkiye’de banka alarak yatırım yapan sermayeyi çok rahatsız ettiğini de belirterek şunları söyledi:
Öz kaynak karlılığı her geçen dönemde daha da düşüyor. Yani patron kar nerede diyor? Koltuklarını korumak için büyük çaba harcayan  yerli yöneticiler malesef çaresiz büyük baskı altındalar. Kendilerine yönelik baskıyı genel müdür yardımcılarına ciddi anlamda yansıtıyorlar”dedi.
İSTFALAR ARTACAK
Eski bir banka genel müdür yardımcısı ParaMedya.com‘a bir açıklama yaparak, “önümüzdeki günlerde bankaların üst yönetiminde çok sayıda istifaya şahit olacaksınız. Herkes çok gerğin büyük kopmalar her an yaşanabili”diye şu anki durumu yorumladı.
İKİ BANKADA TOPLU İSTİFA
Bankacılık kulisleri, iki yabancı sermayeli bankada üst yönetiminde toplu istifa gelebileceğini konuşuyor. 

Facebook