EMLAKÇI BANKACIYI YAKTI

yazar:

kategori:

Konut ve ihtiyaç kredileri için bankaların favori aracıları emlakçılar, bankacıların başını yakmaya devam ediyor. Yabancı sermayeli bir banka,”usulsüz işlemler”den dolayı biri şube müdürü 10 personelini işten attı.
 
Bankaların son dönemde kredi satışlarındaki düşüş, emkaçı-bankacı ilişkisinin daha da derinleşmesine neden oldu. Bankalar  kendilerine  kredi yollayan emlakçılara otomobilden tutunda bilgisayar ve tatile kadar bir çok şeyi hediye olarak verirken, fazla yakınlaşan personelinin de iş aktini fesh ediyor.
Yabancı sermayeli bir banka İstanbul’da biri şube müdürü olmak üzere 10 personelinin iş aktini “emlakçı”ilişkisi yüzünden fesh etti. Bankanın iş aktini fesihte gerekçe olarak  eksik evrakla kredi verme, kredi verilişinde kişisel çıkar gözetlemek olarak gösterdi.
KİŞİSEL ÇIKAR NEDİR?
Öte yandan bankanın gerekçe olarak öne sürdüğü KİŞİSEL ÇIKAR’ın  emlakçıya ödenen komisyonun  bankacı tarafından paylaşımı olarak açıklandı. Bilindiği gibi bankalar kendilerine konut kredisi veya ihtiyaç kredisi gönderen emlakçılara  belirli bir komisyon ödüyor. Bu komisyonun konut kredilerinde dosya başına 500 ile 100 lira arasında olduğu öne sürülüyor. İhtiyaç kredilerinde ise bu rakamın daha düşük olduğu belirtiliyor.
BANKA TEŞVİK EDİYOR
Emlakçı ilşkisi nedeniyle bazı bankacıların işten atılması bankacıların tepkisine neden oldu. İsminin açıklanmasını istemeyen bir bankacı, bankanın kendilerine çifte standart uyguladığını öne sürdü. Bankanın Cumartesi dahil olmak üzere sürekli olarak emlakçı ziyareti yapılmasını ve oradan kredi toplanmasını istediğini öne süren 11 yıllık bankacı C.D, “Krediyi getir ama nasıl getirirsen getir deniliyor. Sonra en ufak şeyde seni suçlayıp tazminatsız işten atılıyor”dedi.
BANKACILAR TUTUKLANMIŞTI
Bir süre önce İstanbul polisinin yaptığı bir operasyonda bazı emlakçı ve kredi simsarlarıyla sahte belge ile kredi işi yaptığı belirlenen 3 bankacı çıkartıldığı mehkemece tutuklanmıştı.

Facebook