..VE HEDEF BASKISI ANA MADDE OLDU

yazar:

kategori:

Bankacıların adeta feryadı haline gelen hedef baskısı Yapı Kredi Bankası toplu iş sözleşme görüşmelerinde idari hükümler arasında görüşülmeye başlandı. Sendika buradan çıkacak sonuçları seçim sonrası tüm bankacılık sektörüne uygulanması için TEŞMİL’in devreye girmesi için çalışma başlatacak.
Yapı Kredi Bankası ile Basisen arasında önceki hafta başlayan toplu iş sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Görüşmelerde ilk aşamada idari hükümlerin tartışılmaya başlandığı belirtiliyor. Sendika yetkilileri,  idari hükümler arasında  hedef baskısının bulunduğunu belirterek, “İşveren personel üzürendeki hedef baskısının kaldırılması konusundaki teklifimize sıcak bakıyor” dediler.
Banka ile sendika arasında sürdürülen görüşmeler hakkında bilgi veren Basisen Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu, her şeyin istenildiği gibi gittiğini ve işverenin olumlu bir tavır sergilediğini dikkat çekti.  Son dönemde bankacıların en çok şikayet ettiği konu olan hedef baskısının idari hükümler arasında görüşülmeye başlandığını da kaydeden Tiryakioğlu, “Şu ana kadar işveren bu talebimize olumlu bakıyor. Ancak biz bu konunun uygulanabilirliği konusunda çalışma yapıyoruz. Dahası güvence istiyoruz“diye konuştu.
HEDEF BASKISI HER ÜLKEDE VAR
Metin Tiryakioğlu  hedef baskısının tüm dünya bankacılık sisteminde var olduğunu ancak  oralarda makul hedeflerin personele verildiğini de dikkat çekerek şunları söyledi:
“Avrupa’da da bankalarda çalışanlar için hedef baskısı var ama bizdeki kadar acımazızca değil. Bizde şu an için İş Bankası’nda böyle bir baskı yok. Ancak Yapı Kredi Bankası’nda böyle bir baskının var olduğunu görüyoruz. Ancak bu baskı asıl örgütsüz bankalarda daha çok ciddi boyutlarda. Örgütlü bankalarda bir nebze olsun hafifletilebiliniyor.Örgütsüz bankalardan sendikal örgütlü bankalara tranfer olarak gelen personel kendisini sanki cennete gelmiş sanıyor
YOK ETMENİN İMKANI YOK!
Metin Tiryakioğlu hedef baskısının yok etmenin teknik olarak imkanının olmadığını da belirterek, “Senin kredi büyüme hedefin yüzde 15 iken sen  personeline yüzde 50 hedef verirsen bu personelinin psikolojinisi de iş şevkini de bozar. Bugün bankacılık sisteminin yaşadığı sorun budur“dedi. 
İZİNDEKİ PERSONELE HEDEF
Yapı Kredi Bankası ile Basisen arasında sürdürülen görüşmelerde masaya gelen konulardan biri de personel izindeken de hedefinin devam etmesi. Tiryakioglu, “Biz bu uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz. İşveren buna sıcak bakıyor ama personele yansıması nasıl olacak bizim için önemli olan bu” şeklinde konuştu.
TÜM BANKACILIĞI KAPSAYACAK TEŞMİL
Türkiye’nin en eski sendikacılarından olan Metin Tiryakioğlu, kendileri için olduğu kadar Yapı Kredi Bankası toplu iş sözleşmesinin tüm bankacılık sektörü için önemli olduğunu söyledi. Genel Başkan Tiryakioğlu,” yıllar önce devreye giren ama bir türlü hayata geçirilmeyen teşmil uygulamasının bu kez işlemesi için seçimlerden hemen sonra kurulacak yeni hükümetle birlikte devreye gireceğiz. Buradan elde edilen sonuçun sadece toplu iş sözleşmesi yapılan bankacıları değil tüm banka çalışanları da kapsaması için çalışma yapacağız“dedi.
GREV HAKKI ELİMİZİ GÜÇLENDİRDİ
Basisen Genel Başkanı, anayasal hakları olan grevin uzun süredir yasaklanmasının bankacılık sektöründe istenilen hakların alınamamasında büyük etkisi olduğunu da belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl verdiği bankacılara grev hakkının ellerini güçlendirdiğini de öne sürdü.

Facebook