RUS BANKA KARTLARI GELİYOR

yazar:

kategori:

Putin, ABD ve Avrupa’nın çıkardığı zorluğu aşmak için Rus banka kartlarının Türkiye’de de kullanılmasını istiyor. Bunun için BKM ve sektördeki bankalarla işbirliği gündeme geldi
Rusya Başkanı Vladimir Putin, yurtdışı seyahatlerinde yaptırımlar yüzünden zaman zaman ödeme sorunu ile karşılaşmaya başlayan Rusya vatandaşlarına müjde vererek yakın gelecekte Türkiye’de Rusya’nın yeni ürettiği Rus Ulusal Ödeme Sistemi (NSPK) kredi kartlarının kullanılacağını açıkladı.
Putin, vatandaşlarına yaptığı açıklamada, “Sadece Türkiye’de geçen yıl 4,5-5 milyon vatandaşımız tatil yaptı. Sayı bu kadar büyük olunca, oradaki ödemelerin de Rusya banka kartlarıyla yapılması mümkün olacaktır. Bu konuda kademeli olarak dışarıdaki ortaklarımızla anlaşacağız, turistlerin hayatı daha da kolaylaşacak. Sadece sistemi oturtmak için zaman ve yatırım lazım” dedi.
Putin’in yaptığı bu açıklamanın hayata geçmesi için Türkiye’de bazı altyapı çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bu altyapı sistemini sağlayan kuruluş ise Bankalararası Kart Merkezi(BKM). NSPK sisteminin Türkiye’de çalışması için bankaların ortak platformu BKM ile birlikte sektördeki bankalarla da işbirliği yapılması gerekiyor. Böylece Rus banka kartları Türkiye’deki ATM ve POS’larda işlerlik kazanabilir.

Çin için yapıldı
BKM, daha önce de 2002 yılında Çin’de kurulan ve dünya çapında 140’dan fazla ülke ve bölgede kabul edilen 4,5 milyar karta sahip UnionPay’in uluslararası iş ortağı UnionPay International (UPI) için böyle bir çalışma yapmıştı.
UnionPay International (UPI) ile Şubat 2013’de iş birliği anlaşması imzalamıştı. Anlaşma kapsamında UnionPay kartlarıyla Türkiye’deki tüm ATM’lerde işlem gerçekleştirilmesi hedefleniyordu.
UnionPay International (UPI), Türkiye’deki stratejik işbirliği için Garanti Bankası’yla anlaşma imzalamıştı. Garanti Bankası’nın UnionPay adına alt lisanslama yapma hakkını elde ettiği anlaşmayla Türkiye’de üye işyerleri, UnionPay logolu kartları kabul edebiliyor.

 

BATILI BANKALAR ZORLADI
Rusya, Visa ve Master gibi uluslararası kredi kartlarının vatandaşlarından hem yüksek komisyon alıp hem de Rusya’da vergi ödememesine tavır olarak kendi milli ödeme sistemini geliştirme kararı almıştı.
Ayrıca ABD’li iki kart sisteminin Rusya vatandaşlarının tüm özel bilgilerini toplaması ‘ulusal güvenlik sorunu’ sayılmıştı.
Son yaptırımlarda pek çok Batılı bankanın Rus bankaları ile kredi kartı anlaşmalarını dondurmaları da Ruslar’ın bu çıkışını zorunlu hale getirmişti.
Rusya merkez bankasının hazırladığı NSPK, yıl sonuna kadar kendi kredi kartlarını kullanıma sunacak. Kartların uluslararası geçerliliği için ABD’den Mastercard ve Japonya’dan JCB ödeme sistemleriyle anlaşmaya varıldı, Visa ile görüşmeler sürüyor.

Facebook

Kaynak: Kadife Şahin