TESİSLER BOMBOŞ AMA TÜRKLERE’E HALEN İNDİRİM YOK!

yazar:

kategori:

Türkiye’ye gitmeyin uyarısı yapan ülke sayısı 9’a yükseldi. Türk turizmi kan anğlıyor. Tesislerin boş olmasına ragmen yerli turiste halen fiyat indirimi yapılmıyor.
Komşunun tavuğu kaz görünürmüş hesabı turizmcilerde yabancılardan ilgi görmemesine ragmen halen yüzünü yerli turiste dönmedi. Türkiye’ye gitmeyin uyarısı yapan ülke sayısı 9’a yükseldi. Yabancı tur operatörlerine özel fiyatlara ragmen tesislerin doluluk oranı halen yüzde 60’ın altında. Ancak turizmcilerin yerli turistlere yuksek fiyat vermeleri ise şaşkınlık yaratıyor.
9 ÜLKE UYARDI
Turizm, 2015’e sıkıntılı girmiş, sektör Rusya pazarı kaynaklı düşüşü telafi için alternatif pazarlar üzerinde yoğunlaşırken, Suruç’ta terör saldırısı meydana geldi. Saldırının arkasından da Türkiye’nin en büyük iki turizm pazarı Almanya ve Rusya başta olmak üzere 9 ülkeden vatandaşlarına uyarı yapıldı.
Yabancı operatör, terörü fiyat baskısı için bahane ediyor

Bazı ülkelerin vatandaşlarını uyarması ve yabancı tur operatörlerinin terör eylemlerini bahane ederek Türkiye’deki tesislere fiyat baskısı yapması turizm sektörünü düşündürüyor. Uyarıların daha çok 2016 sezonunu etkileyeceği beklentisi var. Bununla birlikte başka bir saldırı gerçekleşmemesi halinde bugünkü tereddütlerin dağılacağı belirtiliyor. Bu tür olayların geçmişte çok yaşandığını ve artık bu konuları gündemde tutmak istemediklerinin altını çizen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, uyarıların her zaman olduğunu ve içeriğine bakıldığında o ülkeye gitmeyin denmediğini söyledi. Dünyanın her yerinde bu tip olayların yaşandığını ifade eden Ayık, “Bu olay, güvenlik zafiyeti olduğunu göstermez. Münferit olarak kalırsa turizm etkilenmez” diye konuştu. Uzun vadede turizm sektörünün etkilenmemesi için ülkenin imajının önemli olduğunu vurgulayan Ayık, terör saldırılarının bir daha olmaması için gerekli önlemlerin en kısa zamanda alınması gerektiğini söyledi. 
Bölge illeri için uyarı yapılıyor

>> Almanya: Suruç’taki terör saldırısı üzerine Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarına özellikle sınır bölgelerine gitmemeleri konusunda uyarı yaptı. 
>> İtalya: İtalya Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde riskli ülkelere seyahat uyarısına Türkiye’yi de ekledi ve vatandaşlarını bilgilendirdi. 
>> Kanada: Kanada Dış İlişkileri Ticaret ve Kalkınma Bakanlığı, vatandaşlarını Suriye sınırına 10 km mesafede olan Türkiye illerine güvenlik sebebiyle seyahat etmemeleri için uyardı. Uyarıda Hakkari, Siirt, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerinin isimleri belirtildi. 
>> İngiltere: İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Suriye sınırına 10 km yakın Türkiye illerine seyahat edilmemesi konusunda uyardı. Uyarıda Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Siirt, Tunceli ve Hakkari illerine kesinlikle seyahat edilmemesi gerektiği konusunda güvenlik uyarısı yapıldı. 
>> Polonya: Polonya Dışişleri Bakanlığı terör saldırısını kınayan açıklamasında, vatandaşlarını, Türkiye’nin Suriye ve Irak sınır bölgelerine gitmemeleri, orada olanların da ayrılma seçeneğini değerlendirmesi konusunda uyardı. 
>> Avustralya: Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarının kişisel güvenliklerini titiz şekilde sağlamaları gerektiğini açıkladı ve terör saldırıları konusunda uyardı. Uyarıda Suriyeli mülteciler ve yerel halk arasında da gerilimler olabileceği belirtildi. 
>> Rusya: Rusya Federal Turizm Ajansı Rosturizm, terör saldırısının ardından, vatandaşlarının turistik bölgelerden ayrılmamasını isteyen bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Son zamanlarda teröristlerin aktif hale gelmesinin ‘alarm verici bir durum’ olduğunu” söyledi. 
>> İrlanda: İrlanda Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye seyahat etmeyi düşünen vatandaşlarına ülkede terör tehdidinin halen yüksek olduğunu belirtti ve Suruç’taki patlamayı duyurdu. 
>> Yeni Zelanda: Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığı da vatandaşlarına yaptığı duyuruda, Suriye, İran ve Irak sınırlarına yakın bölgelerde, Hakkari, Şırnak, Siirt ve Tunceli illerinde öngörülemeyen güvenlik durumları olabileceğini belirterek, terör saldırısı ve kaçırılma riskinin yüksek olduğunu belirterek, bu bölgelere seyahat edilmemesi konusunda uyardı.