BANKACIYA TAZMİNAT TUZAĞI

yazar:

kategori:

Yıllarca vatandaşı yiyip biteren bankalar şimdi de personelinin sosyal haklarına göz dikti. Son günlerde tazminat vererek istifa uygulamasından bankacıların binlerce lira zarara uğradığı ortaya çıktı. İşte sizinde başınıza gelebilecek olan o vurgun:
Daralan pazar ve ekonomik sıkıntıyı bahane eden bankalar yüzlerce personeline baskı uygulayarak  tazminat karşılığı istifa etmesini sağlıyor. Tazminatı verildiği için itiraz etmeden istifasını sunan bankacıların aslında binlerce liralık zarara uğradığı öne sürüldü. 
Performans gibi çeşikli gerekçeleri öne sürerek  savunmasını aldığı personeline istifası karşılığı tazminat ödeyen bankalar önemli bir oran olan ihbar tazminatından kurtuluyor. Şube müdürü ile bölge müdürlüğü arasında yapılan bu kumpas ile işten çıkartılması istenen bankacı, çeşitli bahane ile savunması isteniyor. Bu geçmiş dönemde yapılan bir hata veya eksik satış olabiliyor. Bu noktada devreye giren bölge satış müdürü, bankacıyı açık açık tehdit ederek, istifa etmesini istiyor.
İŞ BULAMAMAMA TEHDİTİ
Bölge müdürlüğünde savunma veren personele burada istifa etmemesi halinde tazminatsız işten atılacağı ve hakkında kötü rapor tutularak hiç bir bankada iş bulamayacağı şeklinde korkutuluyor.Bu noktada devreye giren şube müdürü tazminat verilmesini sağlıyor ve  bankacı kötü ibra ve tazminattan korkusu ile istifa ediyor. Son bir ayda yüzlerce bankacı bu şekilde istifa etti.
İHBAR TAZMİNATI 
Banka personele tazminat ödeyerek istifa etmesini sağlayınca hem olası bir dava açılmasından kurtuluyor hemde yüklü miktarda ihbar tazminatı vermekten kurtuluyor. Basit bir hesap yapıldığında 5 yıllık bankacı kendisi istifa ettiğinde jest gibi gösterilip sadece kıdem tazminatı ödeniyor. Oysa bu kişi işten çıkartılmış olsaydı ayrıca ihbar tazminatı ödedemek zorunda kalacaktı. aylık 4 bin lira bürüt maaşla çalışan bir personele banka 8 haftalık ihbar tazminatı karşılığında en az 7 bin 800 lira daha ödemesi gerekiyor.
İŞSİZLİK SİGORTASI ALAMIYOR
Personele zorla istifa ettiren bankalar aynı zamanda bu kişilerin 1 yıl boyunca işsizlik sigortası almasını da engellemiş oluyor. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre;
-İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,
Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıliçinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır,
-Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalıdır. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalalanamıyor.
Yine 5 yıllık bir bankacı kendi rızası ile istifa etmemiş olsaydı 12 ay en az 1000 TL maaş alacaktı.


Facebook