BANKALARDA PERSONEL KIYIMI

yazar:

kategori:

Krizi bahane eden bankalar kelimenin tek anlamı ile personel kıyımı yapıyor. Sadece geçen hafta 6 özel bankadan yaklaşık 500 kişi işten çıkartıldı. İşten çıkartmalarda  şeytanın bile aklına gelmeyen yöntemleri kullanan bankalar binlerce kişiyi daha kapı önüne koyacak.
Biri yüzde yüz yerli sermaye olmak üzere 6 özel banka personel çıkartma operasyonunu geçtiğimiz hafta da sürdürdü. Yaklışık bir aydır strateji değiştirerek, toplu eleman çıkartma yerine günde 5 kişiyi geçmeyen oranlarda personel çıkartan bankalar, yine Türkiye Bankalar Birliği istatistiklerinde görünmemesi için çıkartılanların yerine asgari ücretle ve prime dayalı direkt satış elamanını işe alıyor.
TAZMİNAT VERİP İSTİFA ETTİRİLİYOR
Bankaların son dönemde başvurduğu en sık yöntem personeli istifaya zorlamak. İstifa etmeleri halinde tazminat veren bankalar böylece yüzlerce davadan da kurtulmuş oluyor.
YERİNE DİREKT SATIŞ
Türkiye Bankalar Birligi kayıtlarına göre yılın ilk 5 ayında bankalar hiç personel çıkartmadı tam tersi aldı. Ancak biraz detaylı incelendiğinde bankaların büyük bir aldatma içinde oldukları görülüyor. Bankalar tıpkı çağrı merkezi gibi telefonla satış ve direkt satış bölümleri kurarak asgari ücret ve prime dayalı personel alıyor. Bu personellerden satış yapabilen kalıyor ve diğerleri ise 3 ay gibi bir süre sonrası geri istifa etmek zorunda kalıyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, şubelerde çalışan personel sayısında azalma olmasına rağmen bankacı sayısı bin adet arttı.
CUMA KATLİAMI
Haftanın son işlem gününde aralarında bir yerli banka da olmak üzere 6 özel banka çeşitli nedenlerle toplam 65 personele istifa ettirdi. Bu kişilerin büyük bir bölümüne düşük performans gerekçe gösterilirken, bazılarına ise geçmiş dönemde yaptıkları hatalı işlemi disiplin suçu olarak gösterip istifası istendi.
BİR BANKACI ANLATIYOR:
Cuma günü zorla istifa ettirilen  Türkiye’nin en büyük özel bankalarından birinde çalışan N:C kendisine uygulanan baskıyı ve istifa olayını şöyle anlattı:
“Sabah bölge müdürlüğüne çağrıldım. 4 ay önce hesap açılışında yapılan küçük bir maddi yanlışlık gerekçe gösterilerek hakkımda soruşturma açılacağını ve tazminatsız olarak işten çıkartılacağım söylendi. Kendi rızam ile istifa etmem halinde ise tazminatımın verileceği belirtildi. Korkarak istifa ettim. Megerse aynı bölgeden 4 ayrkadaşıma da aynı numara yapılarak istifa etmesi sağlanmış!”
Facebook