ŞUBE MÜDÜRÜ BOSTAN KORKULUĞU MU?

yazar:

kategori:

Bankacılık sektörünün son dönem kanayan yarası olan Bölge Satış Müdürleri’ne bir tepki de şube müdürlerinden geldi.  Şube personelinin müdürden çok bölge satış müdürleri tarafından yönlendirilmesi isyana neden oldu. 
 
A.D 24 yıllık bankacı.
8 yıllık da şube müdürü.
Son dönemde hızlı büyümesi ile adını duyuran  yabancı sermayeli bankada çalışıyor.İyi bir eğitimi ve mesleğe adanmış bir ömrü var. Anack tecrübeli bankacı, tıpkı şube personeli gibi bölge ve bölge satış müdürü teröründen şikayetçi.
Bugüne kadar hep şube personelinin çığlığını ve haykırışını duyduk. İlk kez bir şube müdürü sektör de yaşanan krizi anlattı.
İşte tecrübeyi bir şube müdürü gözü ile söktörün kanayan yarası bölge satış müdürleri:
“Sayın Özdemir, “Bankacıya Ne Oldu?”yazınız  bankacılık mesleğinin ne kadar itibar kaybettiğini anlatıyor. Yazılanlar yüzde yüz doğru. Hatta eksiği var fazlası yok. Bundan 10 yıl önce bir şube müdürü dediğiniz gibi itibarı çok yüksekti. Gittiği her yerde saygı görüp önemsenirdir. Gelin görün ki, bugün bir şube müdürünün itibarı yine sizin yazınızda belirttiğiniz gibi cumartesi günü emlakçıya zorla gönderilip yine resim çektirmeye mecbur bırakılan  bayan şube müdürünün taciz edilmesiyle yok edildi. Burada tacize uğrayan bir kadın değil. Bir meslek aslında.
Bu mesleği bu hale getirenler acaba bu yazıyı okuyunca utandılar mı?
Utandıklarını hiç sanmıyorum. Utanmış olsalardı halen şube müdürlerine şubede oturmayacaksınız sürekli pazarlamaya çıkacaksınız ve gittiğiniz müşterinin bilgisini bize bildireceksiniz derlermiydi.
Bir de utanmadan verdikleri araçlarda gizlice takılan GPS  yani araç takip cihazları ile sizin nereye gittiğinizi gerçekten müşteriye mi gittiğinizi araştırırlarmıydı. Bugün banka şube müdürlerinin araçlarının büyük bir bölümünde araç takip sistemi vardır.
Böylesine güvensiz bir sektör olur mu?
Son bir ay içerisinede onlarca şube müdürü  bölge müdürü tarafından hakaret edilircesine zorla istifa ettirildi. Üstelik son derece başarılı olanlara da
bu sizin başarınız değil. Bankanın marka olmasından gelen bir başarı, biz buraya kimi otutturursak o başarılı olur gibi aptalca bir sözü duymak bir şube müdürü için ne kadar onur kırıcıdır bilirmisiniz?
Gelelim bölge satış müdürlerine. Bazı bankalarda saha müdürü, kimisinde ise satış direktörü deniliyor. Ama genel olarak  yaygın adıyla satış müdürü. Bu kişiler kimdir? Ne iş yapar? Ben bir şube müdürüyüm. Bu şubenin her santimetresinden sorumluyum. Personelinden tutunuz da kar zarar hesaplamasına kadar.
Unvan olarak benim üstümde olmayan bir kişi  sizi atlayarak her gün size bağlı personelinizle muhatap oluyor, ona hedef veriyor, onu tehdit ediyor veya ona ödül veriyor?
Peki soruyorum ŞUBE MÜDÜRÜ ORDA BOSTAN KORKULUĞU MU?
Maalesef bugünkü uygulama ile bostan korkuluğundan bir farkımız yok.  Sırf bölge müdürü ile aynı ortamda çalışmanın verdiği avantaj ile kendini şube müdürünün üzerinde gören bu kişiler, goygoyculuktan başka ne yapar? Bankalar ile ilgili açılan mobbing davalarının büyük bir bölümü  satış müdürleri yüzünden açılmıştır.
Bugüne kadar kaç tana müşteri bulup getirmiştir? Ya da şubede mail atıp telefonla taciz etmekten başka  bankaya nasıl bir katkı sağlamıştır. Ben kendi şubemin hedefi ile uğraşırken, bölge satış müdürü  portföye boşver onu sen bugün 5 tane sigorta sat diyebiliyor. Peki şubenin hedefi ne olacak?
En önemlisi şube müdürünün otoritesi ne olacak?
Bu iki başlılık altında şube müdürü personelini nasıl yönetecek?
Tabii ki yönetemiyecek.
Çünkü sistemin çivisi çıkmış durumda.
Birileri artık gerçekten bölgelerde altlarında araba ile sefa sürüp terör estiren bölge müdürlerine şu soruyu sormalılar:
Sen ne iş yaparsın?
 

Facebook