DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR

yazar:

kategori:

Türkiye olmaz denileni gördü ve 1 Amerikan doları bu sabah itibariyle 3 lirayı gördü. Peki dolar neden yükseliyor. İşte dolardaki yükselişin tüm nedenleri:
 
Doların 3 lira olmasındami nedenler:
1-SİYASET:
Politikacılar maalesef ülke menfaatinden çok kişisel hırsları ile hareket etti ve büyük umutlar bağlanan koalisyon gerçekleşmedi. Özellikle AKP-CHP koalisyonu için şartlanan piyasalar bu beklenti olmayınca hayal kırıklığına uğradı.
2-İÇ KARIŞIKLIK-TERÖR:
Dövizin yükselişindeki bir başka etken ise Güneydoğu’da şaşanan terör olayları.  Hergün şehit haberleri Türkiye’de iç savaş korkusu ile bazı kişilerin dövize saldırmasına neden oldu. Nitekim bu korku ile Türkiye tarihinde ilk kez döviz mevduat hesapları normal hesaplara ulaştı.
3-ÇİN-ASYA GELİŞMESİ:
Çin’in ard arda yaptığı devalüasyonlar ve  Asya piyasasında yarattığı deprem doğal olarak Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor.
4-FED FAİZ ARTIŞI:
Amerikan Merkez Bankası FED aylardır bağırıyordu: Faiz artışı yapacağım. Ancak Türkiye’de ise günü kurtarma hesabı yapıldı ve “hele bir o gün gelsin”denildi. İşte o gün geldi ve FED faiz artışı yapacağını resmen açıkladı.
5-BECERİKSİZ MERKEZ BANKASI:
Brezilya gibi bizimle aynı kategorideki ülkeler ard arda faiz arttırımı yaparak  olası FED krizinin etkisini yumuşatmaya çalışırken, politik baskılara boyun eğen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası maalesef kılını bile kıpırtmadı. Son faiz arttış beklentisi de boş çıkınca döviz hızla 3 liraya çıktı.
Facebook