İŞSİZLİKTE KORKUTAN ARTIŞ

yazar:

kategori:

Mayıs 2015’te, geçen yılın aynı ayına göre işten çıkarılan çalışan sayısı 209 bin kişi artışla 2 milyon 543 bin kişi oldu. En çok işten çıkarmanın yaşandığı sektör 1 milyon 353 bin ile bankacılık ve finans çalışanlarının da bulunduğu hizmetler sektörü.
Eko­no­mik dar­bo­ğaz et­ki­si­ni gün­den gü­ne ar­tı­rır­ken, iş­siz­lik yal­nız­ca iş­gü­cü pi­ya­sa­sı­na ye­ni gi­ren­le­rin iş bul­ma­sın­da de­ğil, iş­ten çı­ka­rı­lan­la­rın sa­yı­sın­da­ki ar­tış­ta da ken­di­si­ni gös­te­ri­yor.

Kri­zin de­rin­le­şe­ce­ği sin­yal­le­ri ile iş­ten çı­kar­ma­la­rın ar­ta­ca­ğı en­di­şe­si yük­se­lir­ken, iş­ten çı­ka­rı­lan­lar­da­ki ar­tı­şın fren­le­ne­me­yi­şi so­run ya­ra­tı­yor. 
Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu (TÜ­İK) ve­ri­le­rin­den ya­pı­lan be­lir­le­me­ye gö­re 2015 yı­lı Ma­yıs ayı iti­ba­riy­le iş­ten çı­ka­rı­lan­la­rın sa­yı­sı ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­mi­ne gö­re yüz­de 8,9 ar­ta­rak 2 mil­yon 543 bin ki­şi ol­du. Böy­le­ce bir yıl­lık dö­nem­de iş­ten çı­ka­rı­lan va­tan­daş sa­yı­sı 209 bin ki­şi ar­tış gös­ter­di. Ay­rı­ca iş­gü­cü ve­ri­le­ri üç ay ge­ri­den gel­di­ği için, son se­çim­den bu ya­na özel­lik­le kur­da­ki ar­tış­tan kay­nak­la­nan so­run­la­rın et­ki­si net­leş­me­di.

‘Hiz­met’te 1,3 mil­yon

Anı­lan dö­nem iti­ba­riy­le en çok iş­ten çı­kar­ma­nın ya­şan­dı­ğı sek­tör 1 mil­yon 353 bin ile hiz­met­ler sek­tö­rü ol­du. Sa­na­yi 557 bin ki­şi ile ikin­ci, in­şa­at 354 bin ile üçün­cü sı­ra­da yer al­dı.

Ocakta zirve yaptı

Geriye dönük olarak bakıldığında, 2015 yılı Nisan ayında işten çıkarılanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 236 bin kişi artarak 2 milyon 603 bin kişi oldu. Martta bu sayı 293 bin kişi artarak 2 milyon 834 bin, şubatta 367 bin artışla 2 milyon 977 bin ve ocakta 410 bin artışla 2 milyon 999 bin oldu.

Facebook