BANKACININ HUKUK ZAFERİ

yazar:

kategori:

Bankacılık sektöründe çalışanlara mobbing uygulandığı mahkemenin atadığı bilirkişi tarafından resmen belgelendi. Bilirkişi, bankayı tazminatsız işten çıkartmak için personele mobbing uyguladığı görüşüne vardı. Mahkeme bu raporu kabul ederek, mobbingci bankayı mahkum etti. Sırada tazminat davası var.
 
Yabancı sermayeli bir bankanın geçen yıl işten çıkarttığı yaklaşık bin kişinin 400’u banka aleyhine işe dönüş davası açtı. Bu davalardan  ilki geçtiğimiz gün sonuçlandı. Mahkeme bankacının haksız yere işten çıkartıldığını ve tazminat ödenmesini hükmetti.
Bu mahkemede çıkan bir başka önemli karar ise , atanan bilirkişinin yabancı bankayı mobbing yapmakla suçlaması oldu. Bu karar yargıtay tarafından da onaylanmasıyla birlikte binlerce bankacı için emsal teşkil edecek.
Antalya 6.İş Mahkemesi’nde görülen davada mahkemeden bankalara ders niteliginde bir karar çıktı.  Bu karar haksız yere işten çıkartılan ve psikolojik taciz gören binlerce bankacıyı yakından ilgilendiriyor. Mahkeme geçen yıl Ekim ayında işten çıkartılan bankacının işe iadesine karar verdi. Ayrıca  ödenen tazminatına ek olarak 4 maaş da ödenmesini hükmetti.
BİLİRKİŞİDEN TOKAT GİBİ RAPOR
Mahkemenin atadığı bilirkişi bankacılık sektöründe ilk kez uygulanan mobbingi açık ve net bir şekilde ifade etti. Her ne kadar davanın işe iade amacıyla açılmış olsa da, iş feshinin mobbing uygulanarak yapıldığını belirtti. Bilirkişi, şu görüşe  karar verdi:
“Mobbing uygulayan işverenin yüzeysel olarak asıl amacı iş sözleşmesinin haksız nedenle feshini önlemek ve işçinin iş sözleşmesini haksız nedenle feshetmesini saglayarak tazminat ödemekten kurtulmaktır.”

Facebook