RUSYA BİZİ NASIL ETKİLER?

yazar:

kategori:

Petroldeki düşüşle birlikte çöken Rus ekonomisi, beraberinde bir çok ülkeyi de krize götürüyor. Peki Rusya bizi nasıl etkiler?
Rus Merkez Bankası’nın (BMB) 650 baz puanlık faiz artırımına rağmen ruble bugün dolara karşı %11 değer yitirirken, vatandaşlar süpermarket raflarını yağmalayıp banka ATM’leri  önünde kuyruklar oluşturmaya başladılar.  
Rus para birimi Ruble dolara karşı değer yitirdikçe beraberinde bir çok ülkeyi de adım adım krize sürüklüyor. 
Daha düne kadar Rusya krizinden kendine olumlu pay çıkartan Türkiye ise neredeyse son ayların en panik bir dönemini yaşıyor.
Peki bu krizden Türkiye nasıl etkilenecek?
Uzmanlara göre, Rusya’daki bu ekonomik depremin artçıları bile bizi ciddi bir krize sokacak türden. Rusya ile her ne kadar son dönemde ciddi bir ticaretimiz olmasa da özellikle turizm sektörünün etkilenmesi bekleniyor. Rusya’dan kaçan paranın Almanya ve Amerikan tahvillerine yönelmesi  Türkiye’de de kriz beklentisi olasılığını güçlendiriyor.
Uluslararası finans uzmanları, belirsizliğin bir süre daha sürmesini bekliyorlar.

DÖVİZE DİKKAT
Türkiye’de dövizin yükselmesine rağmen Merkez Bankası’nın rahat olması, rusya krizinden Türkiye’yi ayrıştırma fikrinin hakim olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Türkiye’den şu ana kadar büyük bir döviz çıkışı olmadı ancak krizin bir kaç gün daha sürmesi halinde döviz çıkışının hızlanabileceği ve Merkez Bankası’nın faiz silahını çekmek zorunda kalabileceği belirtiliyor.Yani faiz indirim beklentisindeki Türkiye önümüzdeki günlerde süpriz bir şekilde faiz yükseltesine gidebileceği konuşuluyor.