HAFTA SONU EĞİTİM Mİ OLUR?

Bankaların personelini hafta arası çalıştırıp, haftasonu mesai ödemeden eğitime alması yasal değil.
Çalışan insanlar için hafta sonu çok önemlidir.
Cumartesi gününü iple çekerler adeta.
Geç kahvaltı ve geç saate kadar uyku. Bu nedenle haftasonu bir lükstür çalışan insanlar için.
Bu lükse sadece bankacılar sahip değil. Çünkü onlar modern köleler.
Yıllarca Çin’deki teksil işçilerinin nasıl haftasonu bile acımasızca çalıştırıldığını okuyup üzüldük. Ancak yıllardır bizimde Çinlilerimiz var. Onlar yıllarca okuyup bankacılık mesleğini seçenler.
Bankacılık sektörünün en büyük sorunlarından biri de haftasonu eğitimleri. Çalıştırdığı insanları haftanın beş günü köle gibi çalıştıran bankalar birde bu insanların haftasonlarını çalıyor. Hafta arası işler aksamasın diye yapmadığı eğitimi malesef haftasonu yapıyor. Bugün bankaların yüzde 100’ü gerek hizmetiçi eğitim gerekse diğer eğitimleri haftasonu yapıyor.
Hafta arası köle gibi çalıştırılan insanları birde haftasonu eğitime getittirip tatil hakkını elinden alıyor.
Bankalar iş yasalarına göre suç işliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik’in 6.maddesine göre açık bir suçtur. Bankalar haftasonu çağırdığı personeli çalıştırmadığını düşünüyor. Oysa bu madde öyle demiyor. Eğitim amaçlı alı koymada mesai saatlerinden sayılmaktadır. Bir banka eğer personelinin haftasonunu çalıyorsa bunun bedelini ödemeli. Bunun bedeli elbette mesai ücretidir.
NASIL ALINIR?
Bankaların eğitim amaçlı haftasonunuzu çalması durumunda bunun ispat yükümlülüğü elbette siz çalışanlarda. Bu nedenle haftasonu çalıştığınızı mutlaka belgelemelisiniz. Nedir bu belgeler? En önemli belge sizi haftasonu eğitimine davet eden elektronik posta ve yazılı talimatlar. Diğer bir ispat ise o eğitim sonucu size verilen belgeler.
Hukukcular eğitim nedeniyle çalınan haftasonunun bedelini çalışanların çok rahat alabilecegini söylüyorlar. Bugün işten atılma korkusu ile bunu yapamazsanız bile işten ayrıldığınızda geriye dönük bu hakkınızı belgeleri göstererek talep edebilirsiniz. Türkiye’de artık bankacılığın kitabı yeniden yazılmalı. 200 bin çalışanı “işverenim istediğimi yaparım”mantığı ile hareket eden bankaların vicdanına bırakılmamalı. Bunun için ise Çalışma Bakanlığı’na büyük görev düşüyor.
Bu düzenlemeler için öyle uzun uzun kanunlar çıkartmaya gerek yok. Bunun için mevcut yönetmeliklere bir iki ek madde ile bu iş kesin çözülebilir. Yapılacak tek şey, bu yönetmeliğe “işveren haftasonu eğitimlere mesai ödemekle yükümlüdür”diye açık bir madde koyması. Hiç bir işveren hafta arası kendi işi aksamasın diye insanların yasal tatili olan hafta sonunu çalamaz