BDDK:HSBC VE FİNANSBANK’TAN RESMİ BAŞVURU YOK!

yazar:

kategori:

Günlerdir piyasa HSBC ve Finansbank’ın satılıp satılmayacağı konusunu tartışıyor. BDDK bu iki bankanın satışı ile ilgili açıklaması ortada somut bir satış görüşmesinin olmadığını ortaya koydu.İşte ayrıntılar:
HSB’in İNG Bank’a Finansbank’ın ise Katarlılar’a satışı yönündeki haberlerin henüz resmi bir nitelik kazanmadığı ortaya çıktı. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, HSBC ile Finansbank’ın BDDK’ya yaptığı resmi bir başvurusu olmadığını, bu bankaların da stratejilerini resmiyete dökmelerinden sonra kurum olarak bir değerlendirme yapabileceklerini belirtti. 
BDDK Başkanı Akben’in Anadolu Ajansı’na yaptığı bu açıklama her iki bankanın da satışı ile ilgili ciddi bir gelişmenin olmadığını ortaya koydu.
HSBC TARAFI
Son günlerde en çok satış spekülasyonu yapılan banka HSBC oldu. Özellikle İngiliz Haber Ajansı reuters kaynaklı haberler bu bankanın satışının kısa süre içerisinde tamamlanacağı yönündeydi. Hatta bu satış ile ilgili yaklaşık bir ay önce 790 milyon dolara gerçekleştiği yolunda haberler çıkmıştı. Ancak özellikle Demirbank ile ilgili gelişmeler bu bankanın satışının yattığı yolunda net beklentiler ortaya koymuştu.
FİNANSBANK’IN DURUMU
Yunanistan’da yaşanan krizle ilgili olarak Yunanlı hakim ortak NBG’in Finansbank hisselerini elden çıkartabileceği öne sürülmüştü. Hatta bu konuda yine yabancı kaynaklı basında çıkan haberlerde Katarlı bir  grubun Finansbank ile ilgilendiği de önü sürülmüştü.  BDDK Başkanı Akben’in son açıklaması ile Finansbank’ın da satışı ile ilgili somut resmi bir gelişme olmadığı ortaya çıkmış oldu.
SATILMALARI ÇOK ZOR
Uluslararası finans uzmanları, HSBC’nin fiyatının son derece makul bir rakama çekilmesine rağmen satışının Demirbank ile ilgili gelişmelerden dolayı imkansız olduğunu belirterek, “Türk bankacılık sistemi için o parlak dönemler bitti. Bunun nedeni ise öz sermaye karlılık oranı sürekli düşüyor. bu nedenle artık Türk bankaları öyle kolay kolay alıcı bulamayacaktır”diyorlar.
ÖZ SERKAYE KARLILIĞI
Bankalar personeline uyguladığı hedef baskısının arkasında yatan en önemli nedenin ÖZKAYNAKkarlılığının 2011 yılından bu yana hızlı düşüşü olduğu belirtiliyor.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Türk bankalarının “G-20  ülkelerinde özkaynak karlılığı” 2011 yılından bu yana düşüyor. 2001 yılındaki krizle tarihi dibi gören Türk bankacılık sistemi, alınan ekonomik tedbirlerle ve sağlanan ayrıcalıklarla 2006 yılında özkaynak karlılığında tarihi zirveyi görmüyştü. 2006 yılında özkaynak karlılığı yüzde 27.1 ile G-20 ülkeleri arasında ilk üçte yer alıyordu. Bu da da Türk bankalarının yabancılar tarafından adeta kapışılmasına neden oldu.
Facebook