BANKACILIKTA REFERANS TERÖRÜ

yazar:

kategori:

Son dönemde adı sık sık personel çıkartmalarla gündeme gelen bankacılık sektöründe binlerce kişi kötü referans kurbanı. Ayrıldıkları bankaların olumsuz referans vermesi tecrübeli bankacıların bile işsiz kalmasına neden oluyor. Referans kurbanı çok sayıda şube müdürü de bulunuyor.
 
Bankacılık sektöründe halen yaklaşık 198 bin kişi çalışıyor. Son 6 ayda sektörden yaklaşık 4 bin kişi ya işten çıkartıldı ya da kendi rızası ile istifa etti. Ancak sektörde işten çıkartılan çok sayıda kişi kendisi hakkınde eski bankasının kötü referans vermesi nedeniyle şu anda hiçbir bankada iş bulamıyor. Kötü referans bankacılık sektörünün adeta kanayan yarası haline geldi.
Söz konusu kötü referansların genelde sözlü olarak alınması nedeniyle gizli bir işbirliği olduğunu bu nedenle dava açılması için elde somut bir delilin olmadığını dikkat çeken Avukat Gökçe Yabuloglu, bu konuda yapılacak bir şeyin olmadığı ancak somut delilin elde edilmesi ile ciddi davaların açılabileceğini söylüyor.
21 YILLIK BANKACI
Türkiye’nin en büyük bankalarından birinden zoraki olarak istifa ettirilen 21 yıllık bankacı N.D de kötü referans kurbanı. Kendi rızası ile istifa etmesi halinde hakkında kötü referans verilmeyeceği söylenen bankacı çaldığı bütün kapılar, eski bankasından verilen kötü referans nedeniyle yüzüne kapatılmış.Aynı zamanda şube müdürü olan N.D, “Bunca yıl eğitim ve mesleki tecrübem bankadaki iki kişinin dudağıdan çıkan sözlerle sıfırlanıyor”dedi.  21 yıl mesleğini onuru ile yaptığını söyleyen şube müdürü şöyle konuştu:
“Hedeflerimizi tutturmamıza rağmen bankanın küçülme politikası nedeniyle istifam istendi ve işi yokuşa sürmeden hatta dava açmadan el sıkışarak ayrıldım. Ancak hangi bankaya iş başvurusunda bulunduysam rededildi. Gerekçe daha önceki bankamın hakkımda kötü referans vermesi. Ortada yazılı bir belgenin de olmaması nedeniyle aylardır iş bulamıyorum.!”
NASIL OLUYOR?
Bankacılık sektöründe kötü referans olayı iki türlü gerçekleşiyor. Ya bankaların insan kaynakları bölümleri birbirleri ile paslaşarak ya da bankacının iş başvurusunda bulunduğu bölgedeki bölge müdürü veya satış müdürlerinin eski bankanın yöneticileri ile diyalogu ile oluyor. En son geçen yıl Ekim ayında yabancı sermayeli bir bankadan yaklaşık 980 kişi düşük performans gerekçesiyle işten çıkartılmış ve bunlardan 400’i işe iade davası açmıştı. Bu 400 kişinin tamamı şu ana kadar sektörde iş bulamadı.
ÇALIŞMA BAKANLIĞI GÖREVE
Bankacıları adeta işsizliğe mahkum eden bu yasal olmayan uygulama konusunda  Çalışma Bakanlığı göreve davet edildi. Bankacılar bu konuda düzenleme yapılması ve özlük bilgilerin gizliliğinin korunması konusunda yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyorlar.
 
Facebook