GEZEN MÜŞTERİ HESAP SAYISINI PATLATTI

yazar:

kategori:

Bankacılık sektöründe mevduatta açılan hesap sayılarına bakıldığında mudi sayısı ise 62 milyonu devirdi. Ekonomistler  bu artışın müşterinin daha fazla faiz için banka banka dolaşmasından kaynaklandığını söylüyorlar. 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türk bankacılık sektöründe son bir yılda toplam mudi sayısı 5.3 milyon adet arttı. En yüksek adetli artış ise 4.7 milyon kişiyle küçük mevduat sahipliğinde yaşandı. Bu artış aynı zamanda son 5 yılın en hızlı artışı da oldu. Temmuz 2010’dan bu yana 7 aylık artışlar karşılaştırıldığında küçükler liginde milyonları aşan artış iki sene de bir yaşanmış. 2015 yılının 7 aylık artışı son 5 senenin rekorunu kırarken tekli yıllarda mudi sayısı daha hızlı artmış. 2011 yılının 7 ayında 2.2 milyon kişi, 2013 yılının 7 ayında ise 4.5 milyon kişi artarken çiftli yıllar 2012’de 784 bin 2014 yılında ise 605.9 binlik bir artış yaşandığı görülüyor. Milyonerlerin toplam mevduat hacminden aldığı payda artık yüzde 50’yi devirirken en küçükler liginde pay sadece yüzde 3.7. 

Mudi sayısındaki gelişimi değerlendiren ekonomist Saltık Galatalı, mevduat tarafında getiri arayışının arttığını ve bankaların kampanyalarının bankadan bankaya giden müşteri sayısını arttırdığına değinerek “Bir bankayla çalışıyorsunuz, ardından bir başka bankanın e-mevduat ya da hoş geldin kampanyası çıkarttığını görüyorsunuz. Paranızı öteki bankaya transfer ediyorsunuz. Kapamadan yapılan hesap taşımalar mudi adedinde olduğundan fazla bir büyüme yaratmış görünüyor. Bu sadece küçük müşteri tarafında yok. 1 milyon TL’nin üzerinde mevduatı olan müşteri de ortalama 2.5 bankayla çalışıyor. Aslında ‘tekil’ milyoner sayısı olarak baktığınızda karşınıza çıkan rakam çok daha az” dedi. Galatalı, mudi sayılarının aslında ‘tekilleştirilerek’ açıklanması gerektiği önerisini de getirdi. 

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen ise maaş müşterisi sayısındaki artış, birden fazla bankayla çalışma refleksi gibi sebeplerle mudi sayısının arttığına değinerek “Tabii bir sebepte mevduat yarışı hesap sayısını artırıyor öteki taraftan da düşen getiriler nedeniyle küçük mevduat sahibi hesabında daha çok para bırakır oldu” dedi. 1 milyon TL’nin üzerindeki mevduatın toplamdan aldığı payın artışının dikkatle izlenmesi gerektiğini de düşünen Gürleyen, milyonerler cephesinde ayrıştırmanın da artması gerektiğini düşünüyor. Söze “Merkez bankalarının parasal genişleme hamlelerinin ardından milyonerliğinde anlamı kalmamıştı” diye espriyle devam eden Gürleyen, “Ama bundan sonra yine yıldızları parlayacak” ifadelerin kullandı. 
Facebook