TEB BİZİ EĞİTECEK!

yazar:

kategori:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türk Ekonomi Bankası (TEB); 5 milyon kişiye finansal okuryazarlık eğitiminin verileceği “Bütçemi Yönetebiliyorum Projesi” kapsamında bir protokol imzaladı.
Türkiye, 1990’larda gelirinin yüzde 25’ini tasarruf ederken bugün bu oran yüzde 20’lerin altında.

Gelişmiş ülkelerde yüzde 30’u aşan tasarruf oranı gelişmekte olan ülkelerde de hızla artıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile finansal okuryazarlığı artırmayı hedefleyen ‘Bütçemi yönetebiliyorum Projesi’ni hayata geçirmek için kolları sıvayan Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) Bireysel Bankacılık Pazarlama ve CRM Grup Direktörü Mehmet Rüstemoğlu, son yıllarda Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında negatif ayrışarak bu ülkelerin gerisine düştüğüne dikkat çekti. Bu oranın artırılmasının ekonominin vazgeçilmezi olduğunu belirten Rüstemoğlu, İstanbul’da bile halkın yüzde 30’unun finansa hiç erişemediğini; erişse bile doğru karar alamadığını kaydetti. 1,5 milyon lira bütçeli bu proje ile 3 yıl içinde 5 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerini anlatan üst yönetici, “Tüketici toplumu olmaktan tasarruf toplumu olmaya adım atmak istiyoruz.” dedi. Dünyadaki 240 ülkeden yarısının nüfusunun 5 milyonun altında olduğunu hatırlatan Rüstemoğlu, 2011’den beri faaliyette olan TEB Akademi’nin 15 milyon kişiye ulaştığını belirtti.

TEB Aktif Pasif Yönetimi ve Hazine Genel Müdür Yardımcısı Tuğrul Özbakan da bu projenin ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu söyledi. Proje kapsamında, 81 ildeki MEB’e bağlı 984 Halk Eğitim Merkezi’nde finansal okuryazarlık eğitimi verilecek.

HACİZLİK DAVALAR DA AZALACAK

MEB Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Uğur Ergin ise eğitimlerin başka bir boyutuna değindi. Finansal okuryazarlığı olmayanların doğru yatırım kararı alamadıklarının altını çizen Daire Başkanı, kredi borcu gibi durumlarda hacizlik davaların sayısının azalacağına vurgu yaptı. İskandinav ülkelerinde yüzde 30, Avrupa’da ortalama yüzde 10 olan hayat boyu eğitime katılım oranının Türkiye’de yüzde 5 civarında olduğunu belirten Ergin, projenin bu oranı yükseltmek için de katkı sağlayacağını dile getirdi.
Facebook