BANKACI KATLİAMI SÜRÜYOR

yazar:

kategori:

Bankalar azalan karlılığın faturasını personele kesti. Yerli sermayeli bir bankanın son 2 ayda çıkardığı personel sayısı 1650’e ulaşırken, yabancı sermayeli bir banka ise performansı düşük olduğu gerekçesiyle savunmasını aldığı yaklaşık 500 bankacının iş aktini fesh etmeye hazırlanıyor.
Amerikan Merkez Bankası FED’in parasal genişleme (QE) programı nedeniyle  havadan para kazanan bankalar musluk kesilince çareyi personel çıkartmakta buldu. Son üç ayda sudan sebeplerle işten çıkartılan personel sayısı 3 bine yaklaştı. Sadece yüzde 100 yerli sermayeli bir banka son iki ayda 1650 personelini  yeterli satış yapamıyor diye işten çıkarttı. İşten çıkartılan personeller arasında hamile, yeni doğum yapmış ve hatta raporlu olanların bile bulunduğu belirtiliyor.  Son şok edici haber ise yine yabancı bir bankanın İnsan Kaynakları’ndan geldi.  Persformansı kötü olduğu gerekçesiyle pazartesi gününden bu yana yaklaşık 500 bankacının savunması alındı. Banka bu personellerin iş aktini fesh etmeye hazırlanıyor. 
DARALAN PAZARA BAHANE 
Bankalar pazarın daralmasına rağmen hedeflerini düşürmeyip esktradan günlük hedef vermeleri personeli güç durumda bırakıyor. Normal hedeflerini tutturamayan personele verilen sigorta, kredi ve kredi kartı hedefleri bir nevi performans tuzağı olarak da kullanılıyor. Son 6 ayda bu hedefi tutturamadığı için  çok sayıda bankacı işten çıkartıldı.
Yabancı bir bankanın bu hedeflerinden dolayı ortaya akıl almaz sonuçlar da çıkıyor. 16 kişinin çalıştığı bir şubede 11 kişinin performansının “izleme seviyesi“ne düşmesi nedeniyle savunmaları alındığı öne sürülülüyor. İzleme seviyesindeki personeli 1 ay gibi bir kısa süre sonra işten çıkartan bankanın bu şubeye nasıl bir tavır takınacağı ise merak ediliyor. Banka 11 kişinin işten çıkartması halinde o şubede sadece 5 kişi kalmış olacak. Güvenlik ve şube müdürünü dışında  geriye sadece 3 personel kalımış olacak. 
BAKANLIK NEREDE?
Son aylarda adeta katliama dönüşen işten çıkartmalara karşı Çalışma Bakanlığı’nın hiç bir girişimde bulunmaması, banka çalışanları tarafından tepkiyle karşılanıyor. 
Facebook