BANKALARIN MEVDUAT YARIŞI BAŞLADI

yazar:

kategori:

Dövizdeki yükseliş bankaları  yurtiçinden mevduat toplamaya itti. Yıl sonu yaklaşırken  bankalar mevduat yarışını girdi. Bankalar ucuz mevduatın peşine düşerken , vadesiz TL hedefleri artmaya başladı
Bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalararası dahil) 9 Ekim ile biten haftada 11 milyar 526 milyon 904 bin lira azaldı. Söz konusu haftada 1 trilyon 246 milyar 852 milyon 204 bin liraya gerileyen bankacılık sektörü toplam mevduatlarında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 21,12 artış yaşandı. 

Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 0,41 düşüşle 679 milyar 438 milyon 68 bin lira, yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 0,83 azalışla 512 milyar 871 milyon 629 bin lira oldu. 

Yıllık bazda bakıldığında 9 Ekim ile biten haftada bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 10,70 ve yabancı para mevduat da yüzde 40,93 arttı. 
SENDİKASYONUN OLUMSUZ ETKİSİ
Bankalar son 5 yıldır  verdikleri krediye kaynak olarak mevduat yerine yurtdışından ucuz sağladıkları sendikasyon kredisini tercih etti, Ancak dövizdeki sert yükseliş bankaların yurtdışından aldığı sendikasyonun maliyetini ciddi olarak arttırdı. Bu nedenle bankalar sendikasyon yerine iç piyasaya yönelerek mevduat toplamaya başladılar.
VADESİZ HEDEFİ CAN YAKIYOR
Öte yandan  bazı bankalar ciddi anlamda mevduat yarışına girerken faiz oranlarını yükseltmek zorunda kaldılar. Ancak bazı yabancı sermayeli bankalar ise ucuz kaynak peşine düştü. Personele yılın son üç ayına yönelik olarak ek vadesiz hedefi vermeye başladılar. Bazı şubelere aylık 7 milyon liraya varan vadesiz hedefinin verildiği öne sürülüyor.
Facebook