SİGORTADA BANKALARA FREN GELİYOR

yazar:

kategori:

Bankaların son dönemde  adeta esas faaliyetinden uzaklaşarak sigortacılık yapmaya başlaması Hazine Müsteşarlığı’nı da rahatsız etti. Bankaların yaptıkları poliçilerden çok sayıda şikayet gelmesi seçimlerden sonra bazı düzenlemelerin getirilmesine neden olacak.
Bankacı sigortacı olursa ne olur?
Hedef baskısına dönüşür ve o da sektörde kalitesizliği getirir.
Bu görüş sigortacıların aylardır verdiği mücadelenin şikayet konusu. 
Bankalara yönelik sigorta şikayeti sadece sigorta acentalarından değil aynı zamanda vatandaşlardan da gelmeye başlayınca Hazine Müsteşarlığı’nın dikkatini çekti.  Hazine’ye Son dönemde kesilen bir çok poliçe ile ilgili yüzlerce şikayet ulaştı. Bu şikayetleri inceleyen Hazine Müsteşarlığı, sektörün büyük oyuncularının da görüşlerini alarak yeni bir düzenlemeye gitmeyi planlıyor. Hazine’den bir yetkili, “Bankaları sektörden ayıramazsınız. Ancak son dönemde bankalar esas faaliyetinden çok sigortacılıkla ugraşmaya başladı. Özellikle şubelere verilen yüksek satış hedefleri sektörde şikayetlerin artmasına neden oldu. Bu konuda bir düzenleme artık kaçınılmaz”diye konuştu.
NASIL BİR DÜZENLEME
Hazine yetkilileri, seçim sonrası yapılacak düzenleme ile ilgili bilgi vermezken, bankalara bazı kısıtlamaların getirilebileceği öne sürülüyor. Geçen yıl  kredilerde sigorta uygulamasını zorunlu olmaktan çıkartan BDDK’nın bu düzenlemesinin kapsamı biraz daha genişletilecek. Uygulamaya göre, ihtiyaç veya konut kredisi alan bir vatandaşa talebi halinde hayat sigortası bir kaç teklif şeklinde yani başka şirketlerinde teklifi sunulacak. Yine bankaların son dönemde hiç bir zaman riske dönüşmeyecek saçma sapan poliçelerine de sınırlama getirilmesi planlanıyor. Yani neredeyse çorap sigortası bile satan bankalar karlılığını bu şekilde arttırmaya çalışıyorlardı.
KAR MARJI SORGUSU
Sigorta sektöründe yeni düzenlemede ana konulardan biri de bankalarla çalışan sigorta şirketlerinin poliçe başına verdiği komisyon. Bazı poliçelerde sigorta şirketlerinin yüzde 45’e varan oranda bir komisyonu bankalara verdiği öne sürülüyor. Bu poliçelerin riske dönüşmesinin neredeyse imkansız olması bu komisyonun rahatlıkla verilmesine neden oluyor. 
EN ÇOK GELEN ŞİKAYETLER:
Bankaların yaptığı sigorta poliçeleriyle ilgili olarak Hazine’ye ulaşan şikayetler arasında en çok habersiz yapılan sigortalar geliyor. Aslında bu poliçeler incelendiğinde müşterinin imzası bulunuyor ama vatandaş böyle bir sigorta aldığından haberi yok. Yani kredi alırken imzalanan yaklaşık 20 nüshanın arasına poliçelerin de konulduğu iddia ediliyor.
Facebook