BDDK’DAN BANKALARDA KRİZ ALARMI

yazar:

kategori:

2016 yılının buyıla göre daha zor geçeceğini ön gören BDDK bankaları olası bir krize karşı inceleme altına alıyor. BDDK , küresel krize karşı bankalara ek yük getirecek sistemik risk tedbiri için çalışma başlattı.
2016’dan itibaren bankalar risk ağırlıklı varlıklarına göre incelemeye alınacak, finansal sistemi sarsabilecek bankalardan ek önlem almaları istenecek.

TL mevduattaki aşınma ve sermaye yeterlilik oranlarındaki azalma Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yeni önlemler almasına yol açtı.

Devam eden küresel krize karşı bankalara ek yük getirecek sistemik risk tedbiri için çalışma başlatan BDDK, “Sistemik Önemli Bankalar Hakkında Yönetmelik Taslağı”nı kamuoyunun görüşüne açtı. Taslak, sistemik önemli bankaların belirlenmesine, bu bankaların tampon olarak bulundurmaları gereken ilave çekirdek sermaye ile tabi olacakları diğer yükümlülükler ve bu sermayenin karşılanamaması halinde yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasları kapsıyor. Taslağa göre 2016’dan itibaren bankalar risk ağırlıklı varlıklarına göre 4 grupta incelemeye alınacak. Gruplamada bankaların bir önceki yılın aralık ayı verileri kullanılacak.

2008 küresel krizi ile beraber dünyada uygulamaya sokulan sistemik risk önlemleri Türkiye’de kullanılmamıştı. Türkiye’deki bankaların ortalama sermaye yeterlilik oranı, 2015 yılı Ağustos ayı itibarıyla 14.8

Facebook

Kaynak: Cumhuriyet