DOLAR, BORSA VE FAİZ NE OLACAK?

AKP tek başına iktidara geldi. Peki  borsa, faiz ve döviz şimdi ne olacak? Türkiye’yi kısa vadede ve orta vadede ne bekliyor?
Türkiye sonunda seçim atmosferinden çıktı ve yarından itibaren ekonomik gerçekler konuşulup yaşanacak.
Ak parti kesin olmayan sonuçlara göre tek başına iktidarı garantilemiş durumdu.
Bu siyasi sonuç piyasaları nasıl etkileyecek ve en önemlisi Türkiye’yi ekonomik olarak ne bekliyor.
Paranın siyasi görüşü olmaz. Para için hangi parti olursa olsun önemli olan istikrardır.
Yani şu an için siyasi bir istikrar sağlanmış görünüyor. Bu tablo ile piyasaların yarın için oldukça iyimser bir açılış yapmasını bekliyorum.
BORSA:
Borsa  bu sonucu beklemiyordu. Borsa haftanın ilk işlem gününe tek parti iktidarını kutlayarak açılış yapacaktır. Endeksin yükselişinin çok da uzun soluklu olmasını şahsen beklemiyorum. Bir iki gün sürecek olan yükseliş yerini özellikle yabancılar için satışa bırakacaktır.  Çünkü yabancılar için tek parti veya koalisyon fark etmez. Onlar için önemli olan ekonomik verilerdir.  Türkiye zaten son birkaç yıldır farklı bir parti ve koalisyon hükümeti tarafından yönetilmediğinden ekonomik veriler öyle bir iki günde sihirli değnek deymişcesine değişmeyecek.
Türkiye’nin ihracatı AKP oy orkanını  eski seviyelere getirdi diye bir anda tekrar yükselip rekor kırmayacak. İşsizlik, bir anda yeniden yüzde 5-6’lara düşmeyecek. Dahası Türkiye’nin ekonomik verilerinin hiç biri ne kısa sürede ne de orta vadede düzelmeyecek.
Bu nedenle yabancı için borsada yükseliş satış için fırsat olacaktır diye düşünüyorum.
DÖVİZ:
Haftanın ilk işlem gününde dövizde de sert bir düşüş bekliyorum. Cuma günü yeniden 2.90 seviyelerinin üstüne çıkan doların bir iki gün gevşeme yapması bekleniyor. İşte bu gevşeme Türkiye için pek de hayırlı olmayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü  dövizdeki gerileme yabancılar tarafından TL satıp döviz alım fırsatı olacaktır.Ben özellikle dolarda öyle 2.60 seviyelerinin görülmesini çok zor olarak yorumluyorum.2.70’in altı dolara ciddi talebi getirecektir. Çünkü önümüzde halen bir FED sorunu var ve Amerika’da faizlerin artması ile birlikte dolarda ciddi bir yükseliş neredeyse kaçınılmaz olacaktır.
FAİZ:
Faizlerde çok da uzun soluklu bir düşüş beklemiyorum. Bütün dünya faiz artırımını konuşurken, yaşamı sıcak paraya bağlı bir ülkede faizler ne kadar düşük kalabilir? Merkez Bankası üzerinde faiz indirme yönündeki siyasi baskı ciddi boyutta artacaktır. Bu da yabancı sermaye için tatsız bir durum olacak.
SONUÇ OLARAK:
Türkiye’de son 1 yıldır bir kriz yaşanıyordu. Ancak kimse yüksek sesle bunun kriz olduğunu söylemiyor. Krizin sebebi Türkiye’nin son 10 yıllık ekonomi politikası. Üretime dayalı olmayan sadece inşaat sektörü ve tüketim ile büyüyen bir ekonomik modelin çökmesi eninde sonunda kaçınılmaz olacaktır.
AKP’nin oyları arttı diye Türkiye’de yaşanan hiçbir ekonomik sorun düzelmeyecektir. Önümüzdeki aylar değil hatta haftalar için bile Türkiye’yi zor bir süreç bekliyor.  Amerika’nın faiz artırımı ile birlikte en kırılgan ülke olan Türkiye’de krizin boyutu daha da artacaktır.
FED’in parasal genişlemesi ile yıldızı parlayan AKP için bana göre sonun başlangıcı yine Amerikan Merkez Bankası’nın parasal daralması ile her şey terse dönecektir.
Vatandaşlar için zor bir süreç bekliyor. Her zaman söylediğim gibi büyük ekonomik fırtına geliyor. Her kuruşunuzun kıymetini bilin ve kötü günler için tasarruf etmeye bakın.
 
Facebook