PİYASALARDA BİR GÜNLÜK BALAYI

yazar:

kategori:

AKP’nin güçlü bir şekilde iktidara gelmesi borsa ve piyasalarda sadece 1 günlük heyecan yarattı. Piyasalar yeniden FED’e odaklandı.İşte borsa, döviz ve faizdeki son beklentiler:
Seçim sonrası piyasalarda yaşanan bayram havası sadece 1 gün sürdü. Borsada yükseliş satış için önemli bir fırsat olurken, dövizde ise kelimenin tek anlamıyla vatandaş terse geldi. Çok sayıda vatandaş “dolar 2.50’ye kadar gerileyecek”yorumlarıyla 2.79’un altında bir fiyata satış yaptı. Bankalar ve yabancı fonların  bu fiyattan döviz alımı yapmaları dikkat çekti.
Seçim sonuçları bazı kişilerin büyük vurgununa neden oldu. ekonomik risklerin halen devam etmesine rağmen  sanki herşey bir günde çözülecekmiş gibi yaratılan iyimser hava, yine küçük yatırımcının zarar etmesine neden oldu. 
BORSA:
Pazartesi sabahı bir anda yüzde 5 yukardan açılan borsada açılışta neredeyse kimse alım yapamadı. Özellikle banka hisselerinde 5-6 kademe yukardan açılması “borsa çok yükselecek”söylentilerine kanan yatırımcıların bu seviyeden sonra alım yapmalarına neden oldu. Ancak haftanın ikinci işlem gününde bu alımlar yerini satışa bıraktı. 
DÖVİZ:
Gerçek vurgun döviz piyasasında oldu. Seçim öncesi 2.92 kapatan dolar, yine borsadaki spekülasyona benzer söylentilerle haftaya 2.83’den başladı. Saatler 10.15’e ulaştığında dolar 2.79’un altına geldi.  Bu aşamada özellikle bazı televizyonlarda 2.50’ye kadar gerileyebileceğine dair yorumlar yapıldı. Bu seviyeden sonra uzun süredir elinde döviz bulunduran vatandaşlar satışa geçti ve dolar bu satışlarla kısa bir süre 2.75’e kadar geriledi.
Ancak devreye bu seviyede bankaların alımları girdi. Özellikle yabancılar adına işlem yapan bankaların 2.80 seviyesine kadar sert alımları dikkat çekti.
ŞİMİ NE OLACAK?
Dövizdeki yükselişin mevcut iktidar döneminde başladığını dikkat çeken  ekonomist Rıza Selen, “Son 13 yıldır aynı iktidar tarafından yönetiliyor Türkiye. Önümüzdeki 4 yılda da aynı iktidar yönetecek. Ekonomideki bozulmanın nedeni son üç aylık bir olay değil. Yılların yanlış politikasından kaynaklanmaktadır.”dedi.
Rıza selen, sorunun tüketime dayalı büyüme olduğunu belirterek, “siz 10 yıl Amerika’nın ucuz ve bol parası ile hiç bir yatırım yapmamış sadece parayı tüketime ve inşaat sektörüne yatırmışsınız. Sonuç olarak Amerika bu parayı kesmesiyle ekonominiz bozulacaktır. Türkiye’nin sorunu büyük ve önümüzdeki iki yıl gerçekten sıkıntılı bir süreç bekliyor”diye konuştu.
Facebook