BANKALAR KREDİDE FRENE BASIYOR

yazar:

kategori:

Bankacılık sektörü kredide kısır döngüye girdi toplam kredi hacmi bir önceki haftaya göre yüzde 0,28 azalırken, bankalar artık kredi vermekten kaçmaya başladılar. Buna gerekçe ise sermaye yeterlilik oranının düşmesi.
Türk ekonomisinde daralma ve küresel çalkantı bankaların kredi konusunda büyük sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Mevduatın yeterince olmaması ve dış kaynakların maliyeti bankaların keyfini kaçırıyor. Bankalar 2016’nın ilk çeyreğinde sigorta gibi sermaye yükü getirmeyen ürünlere ağırlık vererek büyümeye çalışacaklar.
İlk kez geçen hafta İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin gündeme getirdiği kredi vermeme  konusu tüm sektörde tartışmaya başlandı. Bir süre öncesine kadar bankalar kredi satışı için personeline büyük baskı yaparken, artık bunu yavaş yavaş bırakıyorlar.
Bankaların krediden kaçmasının en büyük nedeni olarak sermaye yeterlilik oranının kredi verdikçe düşmesi gösteriliyor. Bir ekonomist bankacılık sektöründe yaşanan sorunu şöyle anlatıyor:

“Bankaların kısıtları sermaye ve dış kaynak; hem kredi verdikçe sermaye yeterlik oranları düşüyor, hem de mevduatların krediye dönüşme oranı yüzde 118’de. Bunun anlamı, mevduatların yüzde 18 üzerinde kredi verilmiş demek. Ancak, bankalar bilançoya kredi gibi her yeni riskli varlık eklediklerinde, sermaye yeterlikleri risk oranında geriliyor. Sermaye yeterliği düştükçe, kredi verme imkânı azalıyor. Ayrıca dış kaynak girişi yavaşladığında mevduatla daha fazla büyüme olanağı yok. Nihayetinde, sermaye yoksa kredi de yok. Kredi verdikçe sermaye yeterliği eriyecek, bu eridikçe kredi verme yeteneği azalacak.”
YAŞASIN SİGORTA
Bankalar 2016 yılının ilk çeyreğine sigorta ve benzeri ürün satışı ile girecek. Bankalara neredeyse maliyeti sıfır olmasına karşın getirisi yüzde 40’ı bulan sigorta poliçeleri  bankalar için tek kurtuluş gibi görünüyor. Yine bankalar Türkiye Bankalar Birliği aracılığı ile önümüzdeki günlerde masraf ve komisyon konusunda esneklik için girişim başlatacaklar.

Facebook