BORSADA THY KATLİAMI

yazar:

kategori:

Borsanın en gözde hisse senetlerinden THY’den 11 Kasım’dan bu yana tam bir katliam yaşandı. Yüzde 24.9 kaybı bir ayda yaşayan senette yabancılar  adeta katliam yaptı. İşte  satışın nedeni ve şaşırtıcı rakamlar:
Borsada THY bir yılda yaşadığı yükselişi son bir ayda geri vererek  yatırımcısına büyük zarar ettirdi.  Bir dönem yabancıların alımları ile yatırımcısının yüzünü güldüren senette yine yabancılar adeta katliam yaptı. Hisse senedi 11 kasım’da 9.20 den işlem görürken 11 aralık itibariyle 6.88 liradan kapanış yaptı. Senet bir ayda 24.9 oranında rekor seviyede değer yitirmiş oldu.
YABANCI SATIŞI
THY’de en çok Merrill LYNCH satışları dikkat çekiyor. Bu kurum 11 ayda yaklaşık 61 milyon slot hisse satarak  senedin fiyatını 7 liranın bile altına getirdi.  Senette tek ciddi satıcı olarak bu kurum karşımıza çıkarken, satışların uluslararası bir fon tarafından yapıldığı iddia ediliyor. Senette alış tarafından ise emeklilik fonları ile yerli fonların bulunduğu belirtiliyor.
Yabancıdan son bir ayda satışı karşılayan fonların ve portföylerin ciddi zarar yazdığı görülüyor.
RUSYA ETKİSİ
THY’de yabancı satışının yoğunluk kazanmasının Rusya ile yaşanan gerğinlik olduğu belirtiliyor. THY’nin on 15 gündür Rusya’daki bir çok hatta ciddi zararlar yaparak uçtuğu bildiriliyor. Yine THY, uçak krizinden önce Rusya’daki tüm hatlara sattığı biletleri de geri alıyor. THY’nin Rusya’da önemli bir pazarının olduğunu belirten analistler, özellikle bazı bölgelere yaptığı ortak uçuşların THY’nin satışlarında etkisinin büyük olduğunu kaydediyorlar.  TYR bir çok Rus havayolları şirketleri adına da bu ülkeye uçuyordu.
Facebook