ASGARİ ÜCRET ARTIŞI BANKACILARI NASIL ETKİLEYECEK?

yazar:

kategori:

Asgari ücret 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 1300 lira olacak. Bu yüzde 11’lik artış bankacılık sektörünü çalışanlarının maaşlarını etkileyecek mi?
 
Asgari üceretin 1300 lira olması  her sektörde olduğu gibi bankacılık sektöründe de bir beklentinin doğmasına neden oldu.  Asgari yani taban olarak belirlenen maaşların en az 1300 lira olması yeni başlayan bir çalışanın maaşının da en az bu rakamdan başlaması anlamına geliyor.
Ancak bankacılık sektöründe bulunan 200 bin kişinin yaklaşık yüzde 4’ünün yani 8 bin kişinin maaşı  1300 liranın altında. Bu kişilerin ağırlıklı olarak sektörde taşeron ve gişe personelinden oluştuğu belirtiliyor. Uzmanlar, son yıllarda bankacılık sektöründe maaşların performans sistemi ile belirlendiğini dikkat çekerek, “her ne kadar olumlu etkileneceğine yönelik simülasyonlar hazırlanıyorsa da teknik olarak bu mümkün değil.  Bankacılık sektörü maaş ortalaması 2 bin 110 lira civarında bir rakam. Asgari ücretteki artış ise yüzde 11.  Zaten bankalar performansa dayalı olarak bu artışı personeline veriyor.”diye konuştu.
BANKALARIN ZAM ORTALAMASI
Bankaların 2016 yılı için belirlediği zam ortalaması 8.2 olarak açıklanmıştı.  Bu rakam yüzde 2 ile yüzde 11 arasında değişen  rakamların ortalamaları olarak belirlendi.  Bu nedenle asgari ücretteki 11 puanlık artışın sektörde ciddi bir artış gerektirecek gerekçe olmadığı belirtiliyor.
Facebook