BANKACILARA KÖTÜ HABER!

yazar:

kategori:

Bankalar 2015 hedeflerini belirledi. Türkiye’nin hedefi yüzde 3 olurken, yeni yılda yüzde 20 büyümeyi hedefleyen bankalar, şubelerine verdiği hedefleri bir önceki seneye  göre yaklaşık yüzde 40 oranında arttırdı.
Dünya Bankası 2015 yılı için Türkiye’nin yüzde 3 büyüyeceği yönünde tahminde bulundu. Ekonominin patronu Ali Babacan ise bu oranın yüzde 4 olmasını beklediğini bildirdi. Türkiye’nin her iki tahminde de büyüme oranı yüzde 5’i geçmemesine rağmen ülkemizdeki bankalar 2015 yılında  yüzde 20 büyümeyi hedefliyorlar.
Avrupa’daki bir çok bankalar 2014 yılını zarar veya küçük karlarla  kapatmaya hazırlanırken, Türkiye’deki bankaların yüzde 10 civarında bir büyüme ortaya koyacakları tahmin ediliyor. 2014 yılının beklentilerin  altında kalmasına rağmen bankalar Avrupa’daki rakiplerini kıskandıracak bir performans ortaya koydu. 9 aylık bilançolara bakıldığında bankaların karlarında düşme olmasına rağmen yine de avrupa’daki bankaların performasnlarının üzerinde bir grafik çizdiler.

HEDEF DAHA BÜYÜK
2014 yılı zararsız kapatan bankalar 2015 yılının faturasını yine çalışanlarına yükledi. Bankaların üst yönetimi 2015 yılı hedeflerini belirleyerek, bunu şubelere tebliğ etmeye başladılar. Şubelerin karlılık hedeflerini bir önceki yıla göre ortalama yüzde 40 arttıran bankalar, en fazla hedefi ise yabancı ve TL mevduatında yaptılar.
2015 yılında yüklü sendikasyon ödemeleri yapacak olan özellikle yabancı sermayeli bankalar 2015 yılı için TL ve yabancı mevduata ağırlık veriyorlar.
KREDİYİ BIRAK SİGORTAYA BAK
FED’in 2015’in ilk aylarından itibaren faiz arttırımına gidecek olması Türkiye gibi ülkelerde paranın daha da değerlenmesine ve faiz oranlarının ise yükselmesine neden olacak. Bu  sebeble bankalar 2015 yılında sendikasyonların da etkisiyle bol keseden kredi satmaya pek heves etmeyecekler. Bankaların bunun yerine getirisi yüksek ürünlere yönelecek. Bu ürünler arasında sigorta önde geliyor.
Şubelerini sigorta şirketi acentası gibi kullanan bankalar 2015 yılında daha çok sigorta satışı için hedef baskısını ciddi oranda arttıracak. Sigorta poliçelerinde kar marjının yüzde 30 ile 40 arasında olması bankaların bu ürüne büyük önem vermesine neden oluyor. Özel bankaların bu nedenle sigorta hedeflerini yüzde 100’ün üzerinde arttırdığı belirtiliyor. yani bankacılar 2014 yılına göre yüzde 100 daha fazla sigorta satmak zorunda kalacaklar.
ŞUBELER KAR HEDEFİNDE ZORLANACAK
Artan işsizlik oranının 2015 yılı içerisinde ödenmeyen kredilerin de patlamasına neden olması bekleniyor. Son üç ayda tahsil edilemeyen kredi miktarındaki artışın 2015 yılında patlama yapması bekleniyor. Bu da şubelerin 2015 yılın kar hedeflerinde ciddi anlamda zorlanmalarına neden olacak bir gelişme olarak gösteriliyor.