FİNANSBANK’IN SATIŞININ PERDE ARKASI

yazar:

kategori:

Finansbank’ın Katarlılara satışında Yunanlılar açtı elini yumdu gözünü tabir edilen bir yöntem rol oynadı. Nakite sıkışan Yunanlılar 2.7 milyar euro’ya satışa boyun eğdi. Peki Finansbank yönetimi değişecek mi?
 
Finansbank Türkiye’nın en hızlı gelişen bankalarından biri. Ancak Yunanlı hissedarın yaşadığı mali kriz  bankanın piyasa değerinin çok altında satılmasına neden oldu.  Borsa piyasa değeri 5 milyar euroya yaklaşan banka için Yunanlılar’ın istediği fiyat 3.5 milyar euro oldu. Ancak Yunanistan Finansal İstikrar Fonu’nun sıkıştırması Yunanlıların  düşük fiyata boyun eğmelerine neden oldu.
MASADAN KALKTILAR
Katarlılar yaklaşık 2 ay önce oturdukları pazarlık masasından yüksek fiyat nedeniyle bir süre önce kalktıkları da iddia edilmişti. Katarlıların verdiği fiyat 2.5 milyar euro olduğu iddia edilirken, Yunanlılar en son 3.2 milyar euroya kadar fiyatı çektiler. Bu noktada katarlıların Türkiye’deki gelişmeleri öne sürerek masadan kalktıkları ancak Londra Merkezli bir danışmanlık şirketinin alıcı ve satıcıları geçen hafta bir kez daha masaya otutturduğu öne sürülüyor.
FİNANSBANK UCUZA MI GİTTİ?
Finansbank’ın fiyatını değerlendiren eski bir banka yöneticisi, Paramedya.com’a şu değerlendirmeyi yaptı:
2.7 milyar euro Finansbank gibi bir bankaya az bir para. Ancak Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu konjöktörü ve ekonomisini de göz önüne almak zorundasınız. Türk bankaları artık hissedarlar için öyle çok kazandıran bir yatırım olmaktan çıktı. Nitekim özsermaye karlılık rasyosu yüzde 26’lardan yüzde 12’lere kadar geriledi. Tabii ki satışın bu fiyata gerçekleşmesinin en önemli nedeni Yunanlı hissedarın çok sıkışması.”
MEVCUT YÖNETİM KALACAK MI?
Finansbank’ın satışından sonra bankacılık kulislerinde “bankanın mevcut yönetimi değişecek mi?”soru tartışılmaya başlandı.
Bankanın satış sürecinde eski bir kamu banka yöneticisinin bulunması ve bu kişinin Katarlı gruba yakın olması yönetimde değişiklik olabileceği idialarını da gündeme getirdi. Ancak, devir işlemlerinin ve Türkiye’deki yasal sürecin en az 3 ay daha sürebileceği bu nedenle yönetim tartışmalarının şimdilik mümkün olmadığı belirtiliyor.
Facebook