FİNANSCILAR NE BEKLİYOR?

yazar:

kategori:

Finansbank’ı 2.7 milyar dolara alan Katarlı Ali Shareef Al-Emadi nasıl bir patron? En önemlisi Finansbank’ta yeni dönem ne olacak ve yaklaşık 10 bin finansçının beklentileri neler?
NBG’nin, Avrupalı otoritelere karşı ‘sorumluluk için sattım’ dediği Finansbank sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Avrupa’nın da en en iyi ve dikkat çeken bankalarından. Neredeyse değeri ana hissedarına ulaşan Finansbank en geç Mart ayında yeni sahibine devredilmiş olacak.
Peki Finansbank’ın sahibi kim ve nasıl bir patron?
1964 yılında Kurulan QNB’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını H.E. Ali Shareef Al-Emadi yürütüyor. Katar’ın en büyük finansal kuruluşlarından QNB’nin yönetim kurulunda Katar Emiri El Thani’ni ailesinden çok sayıda isim yer alıyor. 2017’ye kadar Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük bankalarından biri olmayı hedefleyen ve bu kapsamda inorganik büyüme fırsatlarını da bir süredir değerlendiren QNB’den yapılan açıklamada satın alma bedelinin tamamının QNB tarafından karşılanacağının belirtildi. Finansbank’ın gerektikçe sermayesinin artırılacağının da belirtildiği açıklamada QNB Grup CEO’su Ali Ahmed Al-Kuwari şunları söyledi:
“Bu satın alma QNB’nin 2017’de bölgenin en büyük bankalarından biri olma stratejisi için önemli bir kilometre taşıdır. Finansbank son derece itibarlı bir finansal kurum olarak Türkiye’de oldukça etkileyici bir geçmişe sahip. Finansbank’ın çalışanları ve yönetimi ile tanışmak için sabırsızlanıyoruz. Aynı şekilde Türkiye’nin ekonomik geleceğine katkı sağlamak ve uluslararası pazarlardaki aktivitelerine daha fazla katkı yapmayı da dört gözle bekliyoruz.”

PERSONEL NE BEKLİYOR?
QNB 5 kıtada faaliyet gösteren bir grup. Bankacılık alanında ise oldukça etkili.  Gruba bağlı yine dünya genelinde 200 bin kişiye yakın personeli bulunuyor. Grubun 5 kıtadaki şirketlerinin tamamında müşteri memnuniyeti kadar personel memnuniyetine de önem verildiği belirtiliyor. Yine sosyal haklar konusunda tüm şirketleri arasında eşit davrandığı da biliniyor.
Bu şartlar altında 10 bin Finansbank çalışanı QNB’den beklentileri büyük.
Özellikle daralan ekonomi nedeniyle Türkiye’de bankacılık sektöründe  pazar sıkıntısı yaşanıyor. Bu pazar sıkıntısı bir çok bankada olduğu gibi Finansbank’ta da personele hedef baskısı olarak geldi. Şimdi personel yeni patronlarından hedef baskısını kaldırıp kaldırmayacağını merak ediyor. Zira, bu konuda NBG, kendi ülkesinde uygulanmayan personel personel çalışma şartlarına Finansbank’ta izin vermişti.
Finansbank’ta personelin en çok şikayet ettiği konuların başında “personel puanlama sistemi“geliyor.
NEDİR BU SİSTEM?

Bankada  A, B ve C diye ayırdığı sıfınlarda çalışan personele İnsan Kaynakları tarafından hedef puan veriliyor. Örneğin A sınıfı bir şubede görev yapan personelin üç aylık puan ortalaması 500 olmak zorunda. Bu 300, 250 olarak değişiyor.Personel yaptığı her satışa karşılık puan alıyor. Yani bireysel emeklilik sattığı zaman 6 puan alıyor. Kredi kullandırdığında ise 4 puan. Ancak bu panı elde tutması içinde müşterinin bu ürünleri kullanması lazım. Banka müşterisi aldığı kredi kartını geri iade ederse verilen puan cezasıyla otomotikman geri alınıyor.
Personel 3 aylık ortalamada kendisine tanımlanan puanı tutturamaması halinde savunması alınıyor. Ayrıca yıllık izin yapması veya eğitime gitmesi halinde bu puan ortalaması düşük kalıyor. Yani personel izin yapmamalı, yapması halinde puanı düşeceğinden işinden olabilir.
Bu savunmanın İnsan Kaynakları tarafından kabul edilmesi halinde personele yeniden bir üç aylık dönem veriliyor ve performansına bakılıyor. Eğer personel bu defa hedef puanı tutturursa işini kurtarıyor ve çalışmaya devam ediyor.Tutturamaması halinde iş akti İş Kanunu’nun 17 ve 18 maddesine göre fesh ediliyor. 
İşte bu sistem personel tarafından çok eleştiriliyor.