YAPI KREDİ’Yİ SON ÇEYREK KURTARDI

yazar:

kategori:

Yapı Kredi Bankası’nın 2015 net karı yüzde 10 gibi ciddi bir düşüş yaşamasına rağmen son üç ayda komisyon ve ücretlerdeki artış karlılığını arttırdı.
Yapı Kredi Bankası’nın 2015 solo net kârı yaklaşık yüzde 10 düşüşle 1.86 milyar lira olarak gerçekleşirken, dördüncü çeyrek net kârı ise TÜFE’ye endeksli tahvil getirileri ve ücret komisyon desteği ile yüzde 21 artarak 635 milyon lira oldu.
Böylece bankanın dördüncü çeyrek net kârı, 613 milyon lira olan Reuters anketinin üzerinde gerçekleşti. Bu yıla ilişkin büyüme beklentilerini de duyuran banka, hem kredilerde, hem de mevduatta yüzde 13 büyüme öngördüğünü açıkladı. Bankanın dün akşam KAP’a bildirdiği konsolide olmayan finansal sonuçlarına göre, 2015 sonu itibariyle kredi ve alacakları ise 2014 sonuna göre yüzde 22 artışla 148.8 milyar lira oldu. Aynı dönemde net ücret ve komisyon gelirleri de yüzde 22 artarak 2.69 milyar lira olarak gerçekleşti.
İş Yatırım’ın değerlendirmesinde, bankanın net kârının beklentilerin üzerinde geldiği belirtilerek bunda enflasyona endeksli tahvil getirileri ve mevsimsel olarak artan ücret ve komisyon gelirlerinin etkili olduğu belirtildi. Toplam aktif büyüklüğü 2015 sonunda 220.4 milyar lira olan Yapı Kredi’nin mevduat toplamı da 126.9 milyar liraya ulaştı. Bankadan dün akşam sonuçlarla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Yapı Kredi’nin 2015 yılını 1.9 milyar lira konsolide net kârla tamamladığı belirtildi. 2015 yılının Türkiye’nin yanı sıra global piyasalar için de hareketli bir yıl olduğunu belirten Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın şunları söyledi:
“2015 yılı belirsizliği tetikleyen pek çok gelişmenin yaşandığı bir yıl olmasına rağmen bankacılık sektörü için başarılı bir yıldı. Yapı Kredi olarak biz de 2015 yılında bir süredir uyguladığımız Akıllı Büyüme stratejimizin olumlu sonuçlarını almaya devam ettik… Temel bankacılık gelirlerimiz bir önceki yıla göre, özel bankalar ortalaması olan yüzde 14’lük artışa karşın yüzde 20 artarak 10 milyar TL’yi aştı” 
BEKLENTİLER
Banka KAP’a bildirdiği 2016 beklentilerine göre bu yıl hem kredilerde, hem de mevduatta yüzde 13 büyüme öngörüyor. Banka 2016’da net faiz marjının sabit kalmasını beklerken, takipteki krediler oranının ise 30 baz puan artmasını öngörüyor. Açıklamada, “Muhafazakar risk yaklaşımı sayesinde takipteki krediler oranında hafif artış; kredi riski maliyetinde özellikle regülasyon nedeniyle azalma, sistem geliştirmeleri ve odaklı yaklaşım ile tahsilatların iyileştirilmesi bekleniyor” denildi. Sermaye yeterlilik oranının da yaklaşık yüzde 14 olmasını öngören banka, sermaye yeterlilik oranının halihazırda açıklanan sermaye benzeri kredi ihracının tamamlanması ile istenilen seviyelerde seyredeceğini kaydetti. Yapı Kredi ayrıca, şube ağının da dijital strateji eşliğinde optimize edilmesini öngörüyor.
Facebook