MERKEZ NE YAPMAK İSTEDİ?

yazar:

kategori:

Borsanın iki duayeni AYI ve BOĞA’dan yılın ilk muhabbeti. Gün ışığı görmemiş borsa kulisleri bu eşsiz sohbette:

AYI: Selam Boğa kardeşim..Koca bir yılı geride bıraktık. Bakalım bu yıl nasıl olacak. Gerçi  haftanın ilk seansı cuma gününü pek iyi kapatmadık ama…

BOĞA: Herkese yeni yıl hayırlı ve bereketli olur inşallah. Evet yeni yıla pek hayırlı başlamadık. Özellikle şu Yunanistan işi tüm Avrupa’nın keyfini kaçırıyor. Tabii ki zorunlu olarak Yunanistan seçime gidiyor. Buradan iyi bir sonuç beklenmiyor. Avrupa Birliği ile yapılan tüm anlaşmalar askıya alınabilir. Yani Avrupa’nın yeni bir karın ağrısı başladı.

AYI: Peki azizim biz ne olacağız? Sonuçta her şeye rağmen 85 bin puandayız. Ne diyorsun  halen yukarısı var mı? 2015 yılı için o kadar çok karamsar tablolar çiziliyor ki! Baksana Merkez Bankası’da neredeyse hiç faiz indirimini ağzına almıyor. Piyasada oranlar 11’e dayandı. Hatta faizlerin yükselmesi bile konuşuluyor.

BOĞA: Bir ayda ne değişti? Türkiye aynı ülke neden bu karamsarlık ki? Senin de dediğin gibi endeks halen 85 bin puanda. Bankalar halen dimdik ayakta.

AYI: Bankalar ne kadar ayakta olduğunu 12 aylık yani dörüncü çeyrek bilançoları gelince göreceğiz. Geçen hafta Garanti Bankası Genel Müdürü’nün açıklamalarını sen okumadın mı? adamın en büyük korkusu takipteki alacakların artması. Yani batık kredi oranının hızla artması. 2015 yılı için bence bankaların en büyük kabusu takipteki alacakların artması olacaktır.

BOĞA: Tabii ki biraz da sendikasyon sorunu yaşayacaklar?

AYI: Neden sendikasyon sorunu yaşasınlar ki?

BOĞA: Bu soruna da bir kredi derecelendirme kuruluşu dikkat çekmişti. Nitekim Ekonomi patronu Ali Babacan da bu konudan rahatsız. Malum biliyorsun, Türk bankaları son 6-7 yıldır  dünyadaki para bolluğundan faydalanarak çok ucuza sendikasyon buldular. Şimdi artık dünyada para değerli ve Türkiye gibi ülkelere pek gelmiyor gelen ise nazlı yani yüksek oran istiyor. Bu sebeble öyle çok rahat bu krideleri çeviremiyecekler.

AYI: Sonuca gel bu nasıl etkileyecek bizi?

BOĞA: Bizi değil bankaları en çok etkileyecek ve doğal olarak iç piyasaya yönelmek zorunda kalacaklar. Bana göre, bankalar Merkez Bankası’na rağmen gizli bir faiz yarışına girebilir ve uzun süredir ihmal ettikleri mevduat cephesine yeniden dönebilir. Biliyorsun yurtdışında para ucuz olduğundan bankalar yurtiçinde mevduata hiç yüz çevirmedi.

AYI: Buradan şu mesajı çıkartıyorum: Banka hisselerinde agresif hareketler olabilir!

BOĞA: Bilemem.. Ama verileri çok iyi okumak lazım.

MERKEZ’İN MÜTHİŞ HAMLESİ NE ANLAMA GELİYOR?

AYI: Merkez bankası’nın haftasonunda bankaların yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Bu ne anlama geliyor?

BOĞA: Merkez Bankası burada akıllıca bir hareket yaptı. Bankalara “dövizle oynama yakarım”dedi.  Doğal olarak bu hamle ile Merkez Bankası döviz rezervinde yaklaşık 4 milyar dolarlık bir katkı bekleniyor.

AYI: Üstad iyi de bu Merkez Bankası dövizden neden bu kadar çok korkuyor ki?

BOĞA: Ah benim aziz kardeşim dövizden Merkez korkmasında kim korksun. Dövizi durdurabilecek tek silah var elinde o da faiz silahı. Zaten hükümet Merkez Bankası’na baskı yapıyor faizi indir diye birde bu silahı çekerse ne olur biliyormusun?

AYI: Peki bu etkili bir silah mı? Zorunlu karşılık ne kadar dövizi frenleyebilir ki?

BOĞA: Hiç yoktan iyidir ama bende pek etkili olacağını sanmıyorum. Çünkü bu yıl Türkiye’den çıkacak olan çok ciddi bir para var ve bu nedenle döviz çift taraflı bıçak gibi hem tutanın elini kesecek hem de oynayanın..

BORSA NE OLACAK?

AYI: Gelelim borsaya…

BOĞA: Bence gelmeyelim bu hafta.. Malum İstanbul’a kar kış geliyormuş. Borsa muhabbetini ise hisse bazında gelecek pazar yapalım..