HSBCTürkiye’de neden kaldı?

yazar:

kategori:

HSBC Son nihai kararını vererek Türkiye birimini satmaktan vazgeçti.  Paramedya’nın aslında 1 ay önce duyurduğu bu kararın perde arkasında kırılan ticari gurur var. İşte ayrıntıları:
 
HSBC Demirbank’ı alarak Türkiye’ye büyük umutlarla girdi. Nitekim kısa sürede büyüyerek Pazar payını arttırdı. Amerika’nın parasal genişleme politikası QE sayesinde de büyüyen banka, yine bu programın noktalanması ile iniş sürece yaşadı.
Türkiye pazarının hızla daralması ve bankaların uyguladığı rekabete ayak uyduramayan banka  Türkiye gibi bazı gelişmekte olan ülkelerdeki birimlerini satmaya karar verdi.
Bankanın Türkiye brimi ile bugüne kadar bir çok uluslar arası sermaye ilgilendi. Bitti denildiği an Avrupa Mahkemesi’nden gelen karar bu satışın yatmasına neden olmuştu.
İNCİLEN TİCARİ GURUR
Banka her şeye rağmen Türkiye’den çıkmaya çalıştı ve aralarında İNG gibi yabancılarla görüşmesini sürdürdü. 1 milyar dolardan başlayan fiyat pazarlığı Türk işadamı tarafından 450 milyon dolara kadar düşürülmesi ile HSBC üst yönetimi  adeta çileden çıktı. Yönetim Türkiye’den çıkma kararını aslında 1 ay önce aldı. Satış süreci davam etmesinin ticari itibarlarını zedelediğini düşünen banka buna son verdi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
HSBC’nın Türkiye’den çıkma kararı aslında halen devam ediyor. Sadece şartların uygun olmaması nedeniyle böyle bir karar alındı. Yaklaşık 2 yıl gibi bir süre içerisinde gelişmekte olan piyasaların yeniden normala döneceğini en azından Türkiye’nin pozitif ayrışım yaşayacağına inanan yönetim küçülerek Türkiye’de kalacak. Son 1 yılda yüzde 50’ye yakın küçülen bankanın personel olarak daha da küçülmesi bekleniyor.
Facebook