Bankacıya Whatsapp ile Mobing

yazar:

kategori:

Bankacılık sektöründe mobbing artık teknoloji kullanılarak yapılıyor. İki büyük özel banka personeline ileride dava açılmasını önlemek için psikolojik tacizi oluşturdukları whatsapp grubu ile yapmaya başladı. Hukukcular uyarıyor: Bu özel hayatın ihlali ve mobbinge girer!
Gün geçmiyor ki, bankacılık sektöründe hedef baskısı ve psikolojik baskı haberi gelmesin.  Son dönemde özellikle bölge müdürlükleri ve satış müdürleri tarafından elektronik posta ile yapılan baskıların ve psikolojik tacizlerin dava konusu olması, bankaları yeni arayışlara itti.
Merkezi İstanbul’da bulunan iki özel banka, sanki anlaşmışcasına personele günlük hedeflerini ve baskılarını elektronik posta ile değil de oluşturdukları whatsapp grubu ile yapıyorlar.  Özellikle bölge satış müdürleri tarafından oluşturulan bu gruplarda mesai saatlerinin dışında bile hedef baskısı yapıldığı dikkat çekiyor.
Ancak, bankaların bu yönteminin de suç olduğunu belirten avukat İclal Eroğlu, “Bankalar aklı sıra bu tür işlem ile yasal sorumluluktan kurtulmaya çalışıyorlar. Bu açık bir şekilde özel hayata müdahale ve psikolojik tacizdir. Banka yöneticileri, personeline kişisel kullanımlarına açık olan bu progrnam ile iş veremez, işin hesabını soramaz ve en önemlisi “ne yaptınız “dahi diyemez”dedi.
Eroğlu, “Bu tür yazışmaların ve talimatların kesinlikle bu grupta bulunan kişiler tarafından ekran görüntüsü alınarak kayıt altında tutulmalı. Yine whatsapp’nin yedeklemle sistemi kullanılarak saklanmalı ve olası bir davada bu hem yöneticiye karşı hem de bankaya karşı açılacak davada en önemli belge niteliğindedir”dedi.

EMSAL VAR
Whatsapp ile psikolojik tacizin daha önce mahkemeler tarafından delil olarak kabul edildiğini de dikkat çeken Avukat İclal Eroğlu,İzmir’de iş verenin yasal mesai saatlerinde bile çalışanın cep telefonuna whatsapp ile talimat vermesini özel hayata müdahale psikolojik taciz olarak yorumladığını söyledi.
NE YAPMAK YAZIM?
İki özel bankanın özellikle satış müdürleri tarafından oluşturulan whatsapp grupları ile verilen talimatların mobbing davalarına delil olarak sunulması için mutlaka ekran görüntülerkinin kaydedilmesi gerekiyor. Yine bu yazışmalarda  grup olarak yapıldığında  talimatın sizin için de geçerli olduğunu ortaya koyacak konuşmayı ve teyidi mutlaka alınız.