Ziraat’ten tahvil şovu

yazar:

kategori:

Bankalar yurtdışı borçlanmalarda büyük zorluk çekerken Ziraat Bankası adeta şov yaptı.Ziraat Bankasının yurt dışındaki  tahvil ihracına 4 katı aşan talep geldi.
Ziraat Bankasının, çeşitlendirdiği kaynakları derinleştirmek ve  ortalama vadesini uzatmak için mevduat dışı kaynak araçlarını etkin şekilde  kullanmayı sürdürdüğünü belirten Kuru, “Bu kapsamda,  Türkiye dışında yerleşik  nitelikli yatırımcılara yönelik ölçüt Eurobond ihracımız için uluslararası  sermaye piyasalarından farklı coğrafyalardaki (Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Amerika)  162 yatırımcıdan 4 katı aşan talep alınması ülkemiz ekonomisine, Türk bankacılık  sektörüne ve bankamıza duyulan güvenin bir göstergesi olarak  değerlendirilmektedir. Söz konusu bu ölçüt ihracımız ve yürütmekte olduğumuz orta  vadeli tahvil programı dahil olmak üzere bu yolla sağlamış olduğumuz kaynak  tutarımız, yaklaşık olarak 1,5 milyar dolar dolayındadır.” ifadelerini kullandı.

Advertisement: Replay Ad
Ads by ZINC

Bankanın tahvil ihracı dağılımında, uzun vadeli yatırım perspektifi  olan yatırımcıların tercih edildiğine dikkati çeken Kuru, bu kapsamda sağlanan  fonların, cari dengenin kurulması, istihdamın artırılması ve dış ticaretin  geliştirilmesi çerçevesinde katkı sağlamakta olan reel sektörün ihtiyaç duyduğu  proje finansman işlemlerinin fonlanmasında  kullanıldığını bildirdi.

Ziraat Bankasının yurt dışındaki tahvil ihracına 4 katı aşan talep  geldiğini vurgulayan Kuru, şunları kaydetti:

“Tahvil ihracına ilişkin yetkilendirilmiş olan yatırım bankaları,  Barclays Bank PLC, Goldman Sachs International, Mizuho Securities USA Inc.,  Societe Generale ve Standart Chartered Bank’tır. İhraç edilen tahvillerin nominal  tutarı 500 milyon dolar,   vadesi 5 yıl, kupon faizi yüzde 4,75 ve getirisi yüzde  4,818 (MidSwap+350 baz puan) olarak belirlenmiştir. Yatırımcılardan gelen yüksek  taleple ilk gösterilen faizin 25 baz puan altına düşülerek gerçekleştirilen  ihraç, son dönemde bankacılık sektörümüzce benzer özellikte ihraç edilmiş en  uygun maliyetli Eurobond ihracı olmuştur.”