Mobbing mağduru bankacının hukuk zaferi

yazar:

kategori:

Türk bankacılık tarihinde bir ilk yaşandı. Yabancı sermayeli bir banka mahkeme tarafından mobbing yapmaktan tazminata mahkum edildi.Bu karar mobbinge uğrayan binlerce bankacı içinde emsal teşkil ediyor.
Merkezi İstanbul’da bulunan Arap sermayeli bir banka, personeline mobbing uygulama suçundan tazminat ödemeye mahkum edildi. Türk bankacılık tarihinde ilk kez bir banka mobbing yani psikolojik taciz suçlaması ile mahkum edilmiş oldu.
İstanbul 24 İş Mahkemesi’nde görülen davanın bu sabahki oturumunda tarihi bir karar çıktı. Bankacılık sektöründe son dönemde sıklıkla dile getirilen mobbing suçlamaları ilk kez mahkeme tarafından “var“kabul edildi ve psikolojik taciz iddiası ile davalı konumundaki banka suçlu bulundu. Avukat Çiğden Eraslan tarafından açılan davada, bankanın tüm itirazları red edilerek karar alındı. Bu karara göre, bankacı Arzu Yılmaz’a iş yerinde mobbing uygulandığı gerekçesiyle 8 bin 500 lira manevi tazminata ödenmesine karar verildi.
BİR İLK OLDU
Son dönemde hedef baskısıyla birlikte sayısız mobbing iddiaları da gündeme gelmişti.  Şu ana kadar yaklaşık 800 mobbing davası çeşitli mahkemelerde açılmış bulunuyor. Arzu Yılmaz‘ın kazandığı bu hukuk zaferi yine kendi gibi mobbinge ugradığını iddia eden binlerce bankacı için de umut oldu. Alınan bu kararın bir nevi emsal teşkil edeceği de belirtiliyor. 
MAHKEME PSİKİYATRİ RAPORUNU DİKKATE ALDI
Arzu Yılmaz’a mobbing uygulandığı yolunda alınan kararda hastane ve psikiyatri raporları etkili oldu.  Yılmaz’a yönelik psikolojik baskının neticesi olarak görülen psikiyatrik tedavi mahkeme tarafından dikkate alınarak 1 yıldan kısa bir sürede sonuçlandı.
EN ÇOK SUÇLANAN BANKA
Bankacı arzu Yılmaz’ın mobbing suçlaması ile mahkum ettirdiği arap sermayeli yabancı banka hakkında çok sayıda açılmış dava bulunuyor.  Yine son dönemde uyguladığı satış politikası ile hedef baskısı suçlamalarına da hedef olan bankanın karara itiraz ederek Yargıtay’a başvurması bekleniyor.