BAKAN ŞİMŞEK: BANKALAR AZ KAZANIYOR

yazar:

kategori:

Bakan şimşek’ten bankalara destek. ‘Birinci çeyrekte şu kadar milyar kar ettiler’. haberinden sonra herkes diyor ki ‘Ya bu kadar kar ettiler, biraz daha bunlar zapturapt altına alın’. Ancak işin gerçeği farklı.” diye konuştu.
Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 59. Genel Kurul Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantıya katılan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben’in bankacılık sektörünün sorunlarını ortaya koyduğunu belirterek, taleplerinin son derece makul olduğunu kaydetti. 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bankacılık sektörünün sağlıklı yapısının devam etmesinin çok kritik olduğunu ifade ederek, “Maalesef finansal okuryazarlık Türkiye’de sınırlı olduğu için, bankalar kar açıklıyorlar, ‘Birinci çeyrekte şu kadar milyar kar ettiler’. Ondan sonra herkes diyor ki ‘Ya bu kadar kar ettiler, biraz daha bunlar zapturapt altına alın’. Ancak işin gerçeği farklı.” diye konuştu.

Özkaynağın, ne kadar kaynak, faaliyet üzerinden, ne kadar para kazanıldığının önemli olduğunu bildiren Şimşek, şöyle devam etti:

“Sermayeni reel olarak koruyabilmiş misin? Burada da artık kritik eşiklere gelmiş durumdayız. Karlılık oranı yüzde 11’in altında. Hazine’nin borçlanma faiz ortalamasına baktığınız zaman yani hiçbir şey yapmazsanız eskiden olduğunuz gibi Hazine’ye verseydiniz. O zaman bu kadar eleman neden çalıştıracaksınız, bu kadar riski neden alacaksınız. Onun için bizim sektörel yaklaşımımız sağlıklı, rasyonel bir söylem ve bir eylem bazında götürülmesi gerekiyor.”