BANKACILARIN ZİRAAT KABUSU

yazar:

kategori:

Cumhurbaşkanı’nın sert uyarısı ile konut kredisi faizlerini kısmen indiren özel bankalar Ziraat Bankası’nın 0.85 oranı ile rekabet edemiyor. Bankalar bunun faturasını çalışanlarına kesiyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan oldukça sert bir faiz uyarısı alan bankalar  konut kredisi oranını istemiyerek de olsa yüzde 1’in altına yani 0.99’a çektiler. Ancak  Ziraat Bankası’nın 0.85 oranı baş edilemez bir rekabeti ortaya çıkarttı. Gazete ve televizyonlarda 0.85’i duyan vatandaş Ziraat Bankası’na koşarken, özel bankalar personeline 0.99’dan kredi satması için baskı uyguluyor.
VATANDAŞ APTAL MI?
Piyasada 0.85 ile konut kredisi varken kendilerinden 0.99 hatta uzun vadelerde 1.05’den kredi müşterisi bulması için baskı yapıldığını belirten bankalar, “performas notu için bu krediyi hedef olarak veriyorlar. İyi de 0.85 faiz varken 1’in üzerinde oran ile kim kredi alır ki?”diyorlar.
SİGORTA’DA DA REKABET
Öte yandan özel bankalar kredi faizlerini 0.99’a düşürünce sigorta hedefini de arttırdılar. Piyasada 5 özel banka yaklaşık 100 bin liralık bir konut kredisi için 5 yıl vadeye 5 bin liraya yakın hayat sigortası alıyor. Bazı bankalar Hayat Sigortası’nın yanı sıra işsizlik ve benzeri ikinci sigortayı zorunlu kılıyor.
Ziraat Bankası aynı vade için yıllık 100 lira gibi bir rakamda Hayat Sigortası yapıyor.