BANKACIYA HEDEF BASKISI MECLİS GÜNDEMİNDE

yazar:

kategori:

Bankacıların son aylarda yaşadığı sıkıntılar TBMM gündemine geldi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bankacılık sektöründe yaşanan kötü çalışma koşullarına yönelik soru önergesi verdi.
 
Paramedya.com ve sosyal medya sayfası Paramedya Bankacılık ve Finans Grubu’nda dile getirilen bankacılık sektörüne yönelik sorunlar sonunda Meclis gündemine taşındı. Özellikle performansa dayalı hedef sisteminin büyük bir baskı ve mobbinge dönüşmesi sektör için adeta kanayan yara haline gelmişti.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bankacılık sektöründe yaşanan kötü çalışma koşulları ve devlet olarak sektöre yönelik denetimleri Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye sordu.
Bakan Canikli, Bayraktutan‘ın yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, İş Kanunu gereği Türkiye’de haftalık çalışma süresinin en fazla 45 saat olduğunu hatırlatırken, bankacılık sektöründe bu kurala uyma konusunda sıkıntılar yaşandığını bildirdi.
Canikli, “İstihdam esnekliğinin yüksek olması nedeniyle büyüme potansiyeli olan yedi sektörden biri olarak değerlendirilen bankacılık sektöründe en büyük risk, yasal sınırları aşan uzun çalışma süreleri ile ödenmeyen fazla çalışma ücretleri oluşturmaktadır” dedi.
 GENİŞ KAPSAMLI DENETİM YAPILDI
 Başbakan Yardımcısı Canikli, bankacılık sektöründeki nitelikli işgücü talebini karşılamak ve mevcut istihdam imkanlarını geliştirmek amacıyla Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında finans sektörüne yönelik 8 tedbir belirlediklerini, bu çerçevede bankacılık sektöründe fazla mesaiye ilişkin yükümlülüklere uyulması konusunda gerekli önlemlerin alınacağının ilan edildiğini açıkladı.
Bankacılık sektöründe çalışanların çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik olarak bankaların yüzde 97.90’ını kapsayacak şekilde geniş kapsamlı ve programlı bir denetim gerçekleştirdiklerini belirten Canikli, şu bilgileri verdi:
 TOPLAM 155 BANKA VE ŞUBEYE CEZA
 “Teftiş programı neticesinde çalışanlara fazla çalışma ücreti ödenmesi sağlanmış, aynı zamanda mevzuata aykırı uygulamaları nedeniyle 22 işyeri için idari para cezası öngörülmüştür. Ayrıca 2010-2015 yılları arasında Bakanlığa intikal eden ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi neticesinde gerçekleştirilen denetimler sonucunda 133 işyeri için idari para cezası talep edilmiştir. Ayrıca Türkiye Bankalar Birliği tarafından Bankacılık Etik İlkeleri hazırlanarak yürürlüğe konulmuştur.
 2 BİN 462 BANKACI İŞİNDEN OLDU
 Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, geçen yılın haziran ayından bu yılın haziran ayına kadar geçen yaklaşık bir yıllık dönemde ülke genelinde 247 banka şubesi kapandı. Aynı dönemde büyük çoğunluğunu bu şubelerde çalışanlar olmak üzere 2 bin 462 banka personeli işini kaybetti.
 Son bir yılda bankaların şube sayısı 11 bin 276’dan 11 bin 29’a; personel sayısı da 201 bin 891’den 199 bin 429’a düştü. İşten atmaların büyük bölümünün özel bankalardan kaynaklandığı görülürken kamu bankalarındaki personel sayısı 797 kişi arttı. Bankacılık sektöründeki yerli sermayeden yabancı sermayeye kayış, personel ve şube dağılımında da büyük dalgalanmaya neden oldu.