Merkez’den 7.indirim geliyor

yazar:

kategori:

Merkez Bankası’nın 7.kez faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Ancak bu faiz indirimleri ne kredi faizlerine ne de mevduata yansımıyor.
Mart ayından itibaren yapılan indirim oranı 225 baz puan oldu. Buna karşılık bir süredir üst bantta yapılan indirimin neden kredi faizlerine yansımadığına ilişkin tartışma devam ediyor.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bayramdan önce bir araya geldiği bankacılara mevduat faizindeki yarışa son vermeleri çağrısında bulunmuştu. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, kredi faizlerinin neden istenildiği oranda inmediği konusunda, sistemik sorunlar olduğunu belirterek, bankaların yaşadığı kârlılık sorununun cömert olmalarına engel olduğunu söyledi. Batık kredilerin de arttığına dikkat çeken Bürümcekçi, bankaların bu nedenle ihtiyatlı gittiğini söyledi. Mevduatın önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Bürümcekçi, mevduat faizlerindeki yarış için, “Bitecek gibi değil” dedi. Sadeleşme bitse bile zorunlu karşılıklardaki adımların devam etmesini beklediğini kaydeden Bürümcekçi, “Zorunlu karşılıklarda atılacak adımlarda daha alan var” dedi.
MERKEZ Bankası 22 Eylül’de faiz için kararı için bir kez daha toplanacak. ParaPolitikası Kurulu’nda (PPK) 25 baz puan daha indirim yapılabileceği tahmin ediliyor.Merkez Bankası koridorda yine indirime giderse kesintisiz yedinci kez indirim yapılmış olacak. Ancak indirimin işe yarayıp yaramayacağı merak konusu. Piyasa uzmanları, faizlerin indirilmesinin zor olduğunu belirtirken, bunun en önemli nedeninin bankaların geçmişe göre kârlılıkta zorlanması, batık krediler olduğunu dile getiriyor.