KREDİ NOTU DÖVİZ VE BORSAYI NASIL ETKİLEYECEK?

yazar:

kategori:

Moodys Türkiye’nin kredi notunun düşürmesinden sonra pazartesi piyasalar nasıl açılacak? Dolar, borsa ve faiz ne olacak?
Türkiye, Cuma gecesi Moody’s’den gelen şok faiz indirimi ile sarsıldı. Kurum,Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi, görünümünün ise durağan olduğunu kaydetti.
Peki ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in bu kararı bizi nasıl etkileyecek:
BORSA: Borsada sert bir düşüşle açılış bekleniyor. Özellikle yabancı satışlarının bir parça panik yaratabileceğini belirten borsa uzmanları, etkinin daha ziyade bankacılık hisselerinde görülebileceğini dikkat çekiyorlar. Borsanın bir kaç gün içerisinde yeniden toparlanması da beklentiler arasında. Zira düşüşle birlikte kısa vadeli risk alan fonların oyun haline gelebileceği bu nedenle borsada dengenin kısa sürede sağlanabileceği belirtiliyor.
DÖVİZ:Moody’s’in not indirim kararının en somut etkileri Türk Lirası varlıklar üzerinde olacak.Karar ardından 2,95’ten, 2,97 sınırına dayanan Türk Lirası’nın, dolar karşısında bir miktar daha baskı görmesi bekleniyor. 
Moody’s’in Türkiye’yi negatif izlemeye aldığını açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede Brown Brothers Harriman, not indiriminin dolar/TL’yi 3,10 ile rekor seviyeye çıkaracağını tahmin etmişti.
TAHVİLLERE SATIŞ GELEBİLİR
Barclays analistleri Moody’s’in negatif izleme açıklamasından kısa bir süre sonra yayınladıkları notta Türkiye’nin yatırım yapılabilir notlarından birini kaybetmesinin yatırımcıların 3,2 milyar dolar Türk tahvilini satmasına neden olabileceğini söylemişti.
Gelişen piyasalar için ortamın ılımlı olmasının darbe girişimine tepkinin sınırlı kalmasına yardımcı olduğunu söyleyen Barclays analistleri, olası bir indirimin Türkiye pozisyonlarında daha büyük etki bırakmasını da bu yüzde beklediklerini belirtti. Daha önceki 2,6 milyar dolarlık tahminlerini 3,2 milyar dolara çıkaran analistler, likidite bolluğunun fonların bir süredir Türkiye pozisyonlarını düzenli olarak artmasının çıkışın boyutunu artıracağını belirtti.
JP Morgan da, Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürmesi durumunda, 7,2 miyar dolar Hazine tahvili, 1,5 milyar dolar şirket tahvilinin satış riski taşıyacağını belirtmişti.
JP Morgan raporunda, “Not indiriminin en güçlü etkisinin Türkiye Hazine tahvillerinde olmasını bekliyoruz. Yatırım yapılabilir seviyedeki Türkiye şirket tahvillerinde ve yerli para biriminden devlet tahvillerinde risk daha sınırlı olacaktır” demişti.
KREDİ NOTU NEDEN ÖNEMLİ
Moody’s’in kredi notunu düşürmesi  özellikle yurtdışı finansmana mecbur olan ülkeler için büyük önem taşıyor. Kredi derecelendirme kuruluşları ile ilgili bilinen en büyük yanlış ise, Türkiye’nin her hangi bir bağının olmadığı ve bu notu kendi kendine verdiği. Moody’s’in Türkiye ile çalışmadığı doğru. Ancak kredi derecelendirme kuruluşu bu notları Türkiye ve diğer ülkeler için değil Türkiye gibi ülkelere yatırım yapan müşterileri için veriyor. Bu nedenle bu not siyasi de olsa Türkiye için büyük önem taşıyor. Bir çok ülkenin finans yasaları notu düşük ülkelere yatırım yapmayı yasaklıyor. Bu da Türkiye’ye yabancı sermaye girişini ciddi anlamda azaltabileceği belirtiliyor.