BANKALARIN KARINDA PATLAMA

yazar:

kategori:

Türkiye yüzde 3 büyümeyi bile hayal ederken, BDDK rakamlarına göre, bankaların karlarında tam bir patlama yaşandı. 
BDDK’nın bugün yayınladığı Ağustos ayı bankacılık verilerine bakanlar gözlerine inanamamış olabilir.
Verilere göre sektörün Ocak-Ağustos döneminde net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 oranında artarak 26,6 milyar lira oldu. Ağustos ayı karı ise 3,77 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Peki bu kar patlaması nasıl sağlandı?
Deniz Yatırım Bankacılık Analisti Sadrettin Bağcı’ya göre kar patlamasında birçok etken var ama en önemlisi net faiz gelirindeki artışlar. Bir başka ifadeyle ya da kabaca kredi-mevduat faizleri arasındaki makasın açılması.
“8 ayda net faiz gelirleri geçen yılın aynı dönemine yüzde 18 oranında artış gösterdi” diyen Bağcı, “Merkez Bankası’nın faiz indirimleri mevduat faizlerini aşağı çekti. Kredilere yansıması aynı hızda olmadığından  net faiz gelirleri artış gösterdi” ifadelerini kullandı.
Geçen yıl net faiz marjı 3.45 seviyesini görmüştü. Bu yıl Ağustos itibariyle ise 4’ü aşmış durumda.
Yine geçen yıla göre kredilerdeki artış sayesinde bankaların komisyon gelirleri yüzde 6 arttı.
Kar patlamasındaki bir diğer büyük etken ise sektörün menkul kıymet işlemlerinden yaptıkları zararların önemli ölçüde azalması. 2015 Ocak-Ağustos’unda 4 milyar lira olan trading zararları bu yıl 1.6 milyar liraya kadar indi.
Bağcı, Merkez Bankası faiz indirimlerinin devam etmemesi durumunda, net faiz gelirlerine bağlı artışın yılın sonuna doğru ivme kaybetmesini beklediğini sözlerine ekledi.
KREDİLER DE ARTTI
Ağustos ayında toplam krediler geçen yıla göre yüzde 9.1 oranında yükselerek 1.59 trilyon liraya ulaştı. Bir önceki aya göre artış yüzde 0.4.

Sektörün aktif büyüklüğü ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 artarak 2.51 trilyon lira oldu. Aktiflerde artış bir önceki aya kıyasla ise yüzde 0.4 olarak gerçekleşti.


Kaynak: Paraanaliz