BANKACIYA TUVALETTE YASAK!

yazar:

kategori:

Sonunda bu da oldu. Çin’de fabrika işçilerinin akibetine Türk bankacıları da uğradı. Tuvalet kısıtlaması olur mu demeyin artık Türkiye’de bu da oldu. 
Zaman zaman okuyucularımızdan gelen mailleri yayınlıyoruz.
Öyle mailler geliyor ki, “yok artık“delinecek türden. İşte bu maillerden biri de geçtiğimiz aylarda şubelerdeki operasyon birimini kaldırarak tek bir merkezde toplayan bankadan. 
ilginç bir dille sorununu anlatmış bu bankacı. 
Aslında yaşanan tam bir dram. Ancak bankacılığı “mühendislerin eline”bırakan yönetim anlayışı deneme yanılma yöntemi ile insanları bir tuğla gibi kullanır olmuş. 
-Bu tuğla bu duvara olmadı, en iyisi karşı duvara…
-Yok yok burada da olmadı. o halde atalım gitsin!
işte 40 yaşında bir operasyoncunun matematik mühendisleri tarafından kaderinin nasıl değiştirildiğini okuyacaksınız. O şu anda konulacak bir duvar bulunduğu için tutuluyor. Yükü fazla. Tuvaleti bile sınırlı. Çünkü mühendisler kronometreyi çalıştırıyor.
Biz bunu hep Çin’deki fabrika işçilerinin yaşadığını bilirdik. Meğerse Türkiye’de beyaz yakalılar için Çin olmuş. Hatta Çin’i bile arar olmuşlar.
İşte 20 yıllık bir operasyon yönetmeninin feryadı:

OPERASYONA OPERASYON YAPTILAR

“Çoğu zaman çocukluğumu, okul yıllarımı unutuyorum.
Sanki hep bankacıydım.
Hep çalışıyordum ve bankacı olarak bu küçük, beyaz masada ölecekmişim gibi geliyor.
Arafta gibiyim.
Ne kadar çırpınırsam faydasız.
Gri bataklığına batıyorum gitgide.
Evet şimdi diyeceksiniz ki bu bir öykünün girişi evet girişi doğru.
Çıkışı olmayan bir girdaba iyi birşeymiş sanarak tutunup döngünün içinde çırpınmak denek fareler gibi. 20 yıldan beri  bankacıyım. Ama böyle bi esaret, böyle bir hiçe sayılmışlık, böyle bir emek sömürüsü, deneyimin ve bilginin hiçe sayıldığı, tabiri caizse vahşi kapitalist sistemin dişlilerinin ruhumuza beynimize hayatımıza bu denli yerleştirildiği bir sistem görmedim.
20 kişinin yapacağı iş 3 kişiye yıkmak, karşılığında stephan hawking in bile çözemeyeceği karışıklıkta ve saçmalıkta bir performans sistemiyle ölçülen ve 40 yaşını aşmış biz operasyoncuların vasıfsız işçi gözüyle çalıştırıldığı biz bankacılar artık ne “ne işyaptığımızın farkındayız” ne de farkedileceğiz üst yönetim tarafından.
Yeni bir sistemin “ol” denildiğinde oldurulduğu bir banka burası. İnadım inat, benim adım fırat birileri var tepemizde ya biz insan değiliz ya da onlar.
“Olmaz,yanlış,riskli” deme şansımızın dahi olmadığı, teftiş kurulunun, iç kontrol ün görüşünün dahi önemsenmediği bir dönemde şubelerimizden birer birer alındık IK ile çarçabuk görüştürüldük ki böyle bir talebimiz dahi olmadan.
Operasyon merkezi mi , müşteri arama mı yoksa  bireysel mi diye utanmadan sordular.
“Operasyon merkezi  tabi ki” dediğimizde bize küstah suratlarıyla 20 li yaşlarındaki IK memurları başka bir alternatif daha seçin dediler.
Seçmeyince süründürdüler bizi.
Napıyoruz biz biliyor musunuz?
Sabahın ah vakti evimizi çocuğumuzu bırakıp iğrenç bir semtte gece kondu vari  bir şubemizin çatı katına kaçak yapılmış evlerimizdeki salonlar gibi 2 salon büyüklüğünde 1 metrelik masalarda yanyana dipdibe 25-30 kişi oturup hiç molasız çoğu zaman yemeklerimizi yerimizde yiyerek çalıştırılıyoruz.
Şubelerin herşeyiyiz muhasebecisi, cari  işlemcisi, hata düzelticisi, kredi çözücüsü, pos tanımlayıcısı, gelen maillerine dahi cevap yazıcısı, resmi kuruma cevabi yazı katipçisi, kanuni takip işlem ve yazışmalarına bakıcısı, onaycısı, girişçisi, şubelerin diğer birimlerle yazışmasını yapan yardımcısıyız vb…baktığımız “cüzi” sayıdaki şubelerimizin iş bilmez  ekiplerinin yaptığı ve bizim onayımızdan geçen tüm evraklarının toplandığı şube şube tasnif edilip arşivlendirildiği yer neresi tabi ki operasyon merkezi, azıcık bir bankayla alakalı bilginiz varsa aklınıza ne gelirse bizde. sırf şubeler sadece satışla uğraşsın öyle bir satsın satsın ki banka kardan kırılsın, rekorlar kırsın. Ama bizim başarımız bizim azıcık bir katkımız görülmesin bu. Çünkü değersizleştirildik, vasıfsızlaştırıldık, maliyet olarak görüldük.
Son olarak tuvalete gidemiyoruz neden mi?
 İki nedeni var o kadar iş var ki ve bir de her işin cinsine göre tamamlanma süresi mesela para çekme onayı 3 dakika içersinde onaylanmalı. 
Yerimizden kalkamıyoruz bu birdi.
İkincisi katta tuvalet yok! Gerçekten yok. Geçen aylarda da yapılmadı başlangıçta da yoktu.
Daha vahimi mutfak da yok katta. .
Çaycımız da yok. Kendimiz demliyoruz . Su ve wc yi alt kattaki şubeden karşılıyoruz. Yok oğlu yok.
Sonuç olarak yakında bize yol verirler bu mühendisler. Onlar ancak kendilerine yol yapmayı bilirler.
Tüm bu işleri yaparken asla baştan savma yapmıyoru kuralları mevzuatı hiçe sayarak falan değil. Artı tüm gm birimleri şube çalışanları şube müdürleri hatta operasyon kanadındaki tüm yöneticiler üzerimizde son derece baskıcı bir tutum içersindeler. En ufak bir Hatamızı bulduklarında yüzümüze çarpmak derdindeler. Her zaman ve açıkça yöneticilerimiz bizim arkamızda değiller”
İmza strangers in the bank ahahah