KAMU BANKALARI FONA DEVREDİLEBİLİNİR Mİ?

yazar:

kategori:

Vakıfbank, Halkbankası ve Ziraat Bankası. Bu üç kamu bankasının Türkiye Varlık Fonu’na devredilecek iddiaları bankacılık sektöründe tartışma konusu oldu. Peki teknik olarak bu mümkün mü?
Hükümete yakın Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör bugünkü “Kamu bankaları fona mı devrediliyor” başlıklı yazısında Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası’nın Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredileceğini yazdı. Güngör yazısında “Hatırlarsınız, TVF, 50 milyon TL sermayeyle yola çıktı. Uzun vadede büyüklüğünün 200 milyar dolara ulaşması için yeni kaynak yaratması gerekiyor”
Bu iddia bankacılık sektöründe adeta şok etkisi yarattı. Bu iddiaya göre, kamu bankaları, özel bankalar gibi yönetilecekti. Peki teknik olarak bu mümkün mü?
Bankacılık sektörüne göre bu ütopik bir iddia. Yani gerçekleşmesi hem teknik olarak hem de yasal olarak pek mümkün görünmüyor. En önemlisi Vakıfbank ve Halkbankası’nın halka açık bir banka olması engel olarak karşımıza çıkıyor. Bankaların her ne kadar sahibi kamu görünse de aslında onbinlerce küçük ortağı bulunuyor.
Bir başka gerekçe ise böyle bir işlem kanun çıkartılsa bile, yabancı kontrolündeki hisselerde ciddi bir satış baskısı olur ve bankanın hisselerinden kaçış olur.
MÜMKÜN DEĞİL
Ekonomist Necla Tükel, üç kamu bankasının mülkiyet hakkını, “ben buraya devrediyorum”demek ile olmayacağını belirterek, “Bu üç bankada uluslararası faaliyet gösteren bir kuruluş. Sıradan bir anomin şirket değil ki, buradan alıp buraya verdim diyesin”diye konuştu.