BANKACILIKTA YAPRAK DÖKÜMÜ

yazar:

kategori:

Bankacılık sektöründe 2016 yılı tam bir katliam yılı oldu. 412 şube kapandı 4 bin 505 kişi işsiz kaldı. İşsiz bankacı sayısının aslında 10 binin üzerinde olduğu iddia ediliyor.
Bankalar 2016 yılı bilançolarını açıklamaya başladılar. Kar artışı yüzde 50 civarında gerçekleşirken, kriz dönemindekinden daha fazla şube kapatıp personel çıkarttılar. 
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 2016 yılında Mevduat, kalkınma ve yatırım bankalarında 2016 yılında şube sayısı 412 adet, personel sayısı ise 4,505 kişi azaldı. 
TBB raporuna göre ekonomik büyümede görülen yavaşlamanın etkisiyle bankacılık sektörünün aktif büyümesindeki yavaşlama şube ve personel sayısındaki düşüşte etkili olurken, bankaların operasyonel maliyetleri düşürme çabaları da bu süreci etkiledi.
SAYI ÇOK DAHA FAZLA
Öte yandan 2016 yılında içten çıkartılan personel sayısının aslında basit bir yöntem ile gizlendiği öne sürülüyor. İddialara göre, bankalar hükümetin tepkisini çekmemek için çıkartılan personelin sayısının bir bölümü kadar asgari ücretten direkt satış adı verilen maliyetsiz pazarlamacıları işe alıyor. Genelde lise mezunu veya yeni mezun kişileri şubede istihdam etmek yerine asgari ücret ve prim karşılığı sahaya salınıyor. Satış yapması halinde görevi sürüyor. 3 ay içerisinde yeterli satış yapmayanlar ise işten çıkartılıyor. Nitekim bankaların kariyer sitelerindeki ilanlarında en çok bu statü için personel talebi yer alıyor.