BANKACIYA KREDİ BATIRMA KOLAYLIĞI

yazar:

kategori:

Kanun Hükmünde Kararname ile bankacılara verdiği kredinin batması halinde cezayi işlemden muaf tutulma hakkı verildi. İşte o madde ve etkileri:
Başbakan Binali Yıldırım tarafından bankacıları aşırı tedbirli olmaya sevk ettiği gerekçisiyle eleştirilen ve kullandırmış oldurdukları kredi ödemelerinde sorun yaşanması durumunda emeklilik dönemlerinde dahi hapse varan cezalara kapı açan “kredi zimmeti” kaldırıldı.
687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama veya yeniden yapılandırma işlemlerinde zimmet suçlaması yapılamayacak.
Başbakan Binali Yıldırım, Ocak ayı sonunda yaptığı bir açıklamada, kredi kullandırma konusunda banka yöneticilerini aşırı tedbirli olmaya sevk eden “zimmet” konusuna ilişkin çalışma yürütüldüğünü belirterek, “Zimmet konusundaki katı tutumu biraz esnetiyoruz. Bunun kararını aldık ve bugünlerde o düzenleme de devreye girecek” demişti.
KREDİLER İÇİN EK FIKRA

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun zimmet konusunu düzenleyen 160. maddesine eklenen fıkra şu şekilde:
“Bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama yahut sair yöntemlerle yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçunu oluşturmaz.”
KAMU BANKALARI YÖNETİCİLER
Bankacılık çevreleri bu maddenin özellikle ilerde yargılanmaktan korktuğu için  şüpheli kredileri vermekten kaçınan kamu banka yöneticilerini kapsadığını konuşuyor. “Özel bankaların patron mantığı ile çalışması nedeniyle riskli bir krediye zaten teknik olarak imza atmayacağı için bu madde sadece kamu banka yöneticilerine yöneliktir”diyen bankacılar, kamu bankalarının batık kredilerinde ciddi bir artış yaşanabileceğini dikkat çekiyorlar.